Fotod: piimaärimees Kruuda astus koos kompanjonidega kohtu ette (6)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Harju maakohtus algas esmaspäeval kohtuprotsess endise piimatöösturi Oliver Kruuda ja tema kaassüüdistatavate maksupettuse kriminaalasjas.

Kuigi protsessi algus on juba veninud rohkem kui aasta, proovisid Kruuda kaitsjad ka täna süüdistatavaid kohtupingist päästa. Oliver Kruuda kaitsja Elmer Muna sõnul oleks neil vaja aega, et Kruuda jälitustoimikutega tutvuda. Kohtunik Janika Kallin ei rahuldanud kaitsjate taotlust.

Järgmiseks takistuseks said Kruuda kaitsjate jaoks ajakirjanikud. Kohtunik saatis kaitsjate palvel ajakirjanikud kohtusaalist välja. «Teeme viieminutilise vaheaja,» ütles Kallin.

Prokurör Martin Tuulik jäi koos kaitsjate ja süüdistatavatega saali, et arutada, kas keelata ajakirjanikel otseblogi pidamine või mitte. Kui ajakirjanikud tagasi saali lubati, ütles kohtunik, et läheb asja üle mõtlema. Lõpuks selgus, et ajakirjanikke saalist välja ei aeta, kuid tunnistajate ütlusi täies mahus kajastada ei tohi.

«On põhjendatud piirata meediakajastusi, kui see võib mõjutada isikulise tõendiallika sisu teadlikult ja alateadlikult. Teiseks inimlik aspekt: inimesel võib olla keeruline anda ütlusi olukorras, kus ta teab, et see pannakse ajakirjanike poolt kirja,» ütles kohtunik. 

Ajakirjanikke saalist välja ei aetud, kohus keelas ajakirjanikel tunnistajate ütluste detailse kajastamise ja otseblogi tegemise.

Üks kuue vastu

Lõpuks sai sisuline protsess alata. Oliver Kruuda seltskonda olid kaitsmas kuus advokaati, kelle vastas istus üksinda pika laua taga prokurör Martin Tuulik. 

Prokurör Tuulik pidas alustuseks maha kõne, milles ütles, et süüdistus puudutab kolme 2015. ja 2016 aset leidnud episoodi: tulumaksupettust, käibemaksupettust ja valeütluste andmist. Tema hinnangul oli kogu pettuse peaorganisaator endine Tere AS juht Oliver Kruuda.

«Tema näpunäidete järgi tegutsesid täna kohtu all olevad süüdistatavad ja ka kohtu ette tulevad tunnistajad,» ütles Tuulik. 

Koos Kruudaga astusid kohtu ette Tere nõukogu endine esimees ja jurist Allan Viirma, Tere endine teenustejuht ja mitut Kruuda firmat juhtinud Rein Lepasson, Tere raamatupidaja ja Kruuda isiklike finantsasjade korraldaja Hjalmar Konno ning Tere finantsosakonnas töötanud Jaanus Rätsep.

Põhja ringkonnaprokuratuuri süüdistuse järgi aitasid Viirma, Lepasson, Rätsep ja Konno Kruuda maksukuriteole kaasa. Ükski süüalune ennast süüdi ei tunnistanud.

Puhas kui...

Süüdistus käibemaksupettusest tugineb eeldusele, et Tere AS juhid manipuleerisid käibenumbritega, märkides raamatupidamises tehinguid, mida tegelikult ei toimunud. 

Täpsemalt peteti sisendkäibemaksuga ehk tehingutega, mille käigus firma midagi ostab ja vähendab selle pealt käibemaksukohustust. Käibemaksu sellistelt tehingutelt saab aga riigilt tagasi.

Teine Kruudale süüks pandav tegu on prokuratuuri hinnangul 250 000-eurone tulumaksupettus. Tuuliku sõnul oli Terel sõlmitud laenuleping firmaga, millele tegi Tere regulaarselt väljamakseid, kuid igasugune reaalne majandustegevus laenusaajal puudus ja raha läks Kruuda isiklikuks otstarbeks.

Sellega tekitas Kruuda prokuröri sõnul ettevõtlusega mitte seotud kulusid, millelt tulnuks tasuda tulumaksu.

Kaitsjate sõnul pole Oliver Kruuda pannud toime mitte ühtegi maksupettust. «Hästi palju hakkab siin kõlama väiteid nagu mingid tehingud oleks olnud näilikud. Need pole olnud näilikud. Me tahame näidata, kuidas tehingutega seotud isikud või õigused on reaalsed. Need tehingud leidsid aset. Ainuke, kes neid peab näilikuks, on prokuratuur. Ja võib olla prokuratuur eksib,» ütles Kruuda kaitsja. 

Lisaks süüdistatakse Kruudat valevande andmises. Tere uued omanikud avastasid, et Oliver Kruuda oli jätnud enda koostatud Tere saneerimiskavast meelega välja ühe märkimisväärse nõude, mis oleks mõjunud halvasti kogu kava üldpildile. Kuid ka selles osas on Kruuda kaitsjad teist meelt.

«Ma eeldan ja minu eesmärk on, et kohus näeb lõpuks enda ees mitte ainult ühte prokuratuuri joonistatud pilti, vaid ka teisi pilte. Oliver Kruuda tuleb õigeks mõista, kui esitatud pilt seda kohtule näitab. Aga ka siis, kui esitatud pildid on liiga segased ja ühest järeldust teha ei saa,» jätkas ta. 

Kruuda kompanjonide kaitsjad jätkasid sama liini: kõik süüalused tuleks nende hinnangul mõista õigeks. 

Öö pokris 

Oma pika ettevõtjakarjääri jooksul korduvalt maksuameti huviorbiiti sattunud Kruuda pidasid maksupolitseinikud nüüd kohtusse jõudnud süüdistustega seoses kinni 2016. aasta augustis.

Siis kuulus talle veel ka kõrvuni võlgadesse ja piimatootjate pahameelelaviini alla mattunud piimatööstus Tere, mille pank Kruudalt lõpuks jõuga käest võttis ja Farmi piimatööstusele müüs.

Relvastatud maksupolitseinikud saabusid Tere kontorisse, lappasid seal mitu tundi dokumente ja vedasid kaasa arvuteid. Tere toonane omanik Oliver Kruuda pääses arestimajast järgmisel õhtul, väljudes sealt pimeduse varjus koos Tere nõukogu esimehe ja juristi Allan Viirmaga. Neil vedas, sest nad pääsesid ajakirjanike-fotograafide piiramisrõngast.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles