VTA: ebaravim TRSis olevad tseoliidid on Euroopa Liidus keelatud (8)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus ebaravim TRS FOTO: Kuvatõmmis
Uus ebaravim TRS FOTO: Kuvatõmmis Foto: Kuvatõmmis

Reedel kirjutas Postimees Eestis MMSi asemel «imeravimina» müüki tulnud ainest Advanced TRS. Selgub, et aine koostises olevad tseoliidid, klinoptiloliidid on aga terves Euroopa Liidus tarvitamiseks keelatud.

Kuigi Facebooki grupi Advanced TRS-Eesti liikmed kasutavad ainet justkui ravi eesmärgil – keha puhastamiseks raskemetallidest ja toksiinidest –, siis ravimiameti hinnangul ei kuulu see koostise poolest ravimite hulka.

«Kui taolisi tooteid (toidulisandeid) ei kasutata sihipäraselt või loodetakse raskete haiguste puhul «imelist» paranemist, siis võib nende kasutamine osutuda ohtlikuks. Kindlasti peaksid nii rasedad kui imetavad emad enne toote kasutamist nõu pidama arstiga,» selgitas ravimiameti inspektsiooniosakonna spetsialist Evelin Saar.

Ravimiks mittekvalifitseeruvate, kuid seespidiselt tarvitatavate ainete üle teeb järelevalvet hoopis veterinaar- ja toiduamet, kelle väitel on see praegu Eestis keelatud aine. 

Coseva veebilehel oleva info põhjal võib arvata, et tegemist on toidulisandiga, kuid veterinaar- ja toiduametil puudub info, et Advanced TRSi Eestis ametlikult turustatakse. 

«Veterinaar- ja toiduametit tuleb teavitada kõigist toidulisanditest, mida esimest korda Eestis turule viiakse,» selgitas ameti pressiesindaja Elen Kurvits. 

Advanced TRSi müük toidulisandina ei saakski aga tegelikult ei Eestis ega ka Euroopa Liidus võimalik olla, kuna selle peamiseks koostisosaks olevad tseoliidid on siin keelatud. 

Nimelt ei tohi Euroopa Liidus tseoliite kasutada toidus ega toidulisandites, kuna need on keelatud uuendtoidud, ütles Elen Kurvits. 

Ta kinnitas, et keelatud on ka Advanced TRSi koostisesse kuuluv tseoliitide vorm klinoptiloliit (inglise keeles clinoptilolite).

Sellegipoolest nentis Kurvits, et praegu puudub kõnealuse toote kohta märgistuse info, mistõttu ei saa veel kindel olla, et tooteid toiduna (või toidulisandina) üldse turustatakse. 

«Kui toote kasutusjuhend ei viita seespidisele kasutusele, siis ei ole see toit ning toiduna tarbimine oleks toote mitte eesmärgipärane kasutus. Ehk siis tekiks analoogne juhtum MMSiga, kus VTA nende toodete müüki keelata ei saaks,» selgitas ta.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles