Madis Iganõmm: 800 aastat usulist okupatsiooni Eestis ei tee kristlusest veel Eesti usku (46)

Madis Iganõmm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madis Iganõmm.
Madis Iganõmm. Foto: Erakogu

Eesti usk ei ole ei maausk ega kristlus või mõni muu siia saabunud usk. Eesti usk on usk Eesti riiki, kirjutab Elurikkuse Erakonna ridades riigikokku kandideeriv taarausuliste ja maausuliste maavalla koja vanem Madis Iganõmm.

Usu küsimused on inimestele olulised ja need on saatnud meid aegade algusest peale. Soov oma elu seletamatute jõududega mõjutada on olnud tavapärane ja ilmselt seda algselt usuks ei nimetatudki. Aja jooksul arusaam sellest muutus ning usu mõiste hakkas sobima suurepäraselt ka sõjavankrite ette. Hävimisehirmus olid terved rahvad sunnitud alistumise märgiks omaks võtma ühe või teise võõra usu. Nii juhtus ka meie rahvaga. Aga see ei tähendanud veel oma usu unustamist. Iseseisvumisajani välja jätkati varjatult vanade tavade ja kommete järgimist.

See kultuur on ka täna elus ja üha enam meie inimesi tunnetavad oma seotust tuhandeid aastaid meie rahvale omase rahumeelse usuga, mis hingestab loodust ja toob tasakaalu.

Kommentaarid (46)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles