Jaanuaris külastas soomusrongi nr 7 „Wabadus“ enam kui 16 000 inimest

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: EV100

Jaanuaris külastas „Wabaduse teekonnal“ liikunud Vabadussõja 100. aastapäeva puhul taasloodud soomusrongi üle 16 000 inimese. Alates veebruarist liigub soomusrong-näitus „Wabadus“ mööda Eesti raudteid kuni selle aasta lõpuni. 2019. aastal on EV100 programm pühendatud Vabadussõja 100. aastapäevale.

„Soomusrongi külastas jaanuaris kokku üle 16 000 inimese. Huvi on olnud oodatust kordi suurem ning nüüd on soomusrong Valgas ettenähtud hoolduses ja samuti täiendame veel näitust, et aastasele teekonnale vastu minna. Ka sada aastat tagasi läbisid soomusrongid Valka jõudes uuenduskuuri,“ ütles Eesti Sõjamuuseumi direktor Hellar Lill. „Soomusrong-näitus taasavatakse kõigile huvilistele 21. veebruaril Antsla raudteejaamas, alates märtsist peatub rong juba Võru raudteejaamas,“ lisas Lill.

Eesti Vabariigi aastapäeval, 24. veebruaril kell 7.33 toimub Antsla Vabadussõja mälestussamba juures Kaitseliidu pidulik rivistus, soomusrong-näitus on sel päeval avatud kell 8-14.

Soomusrongi üle-eestiline tuur kestab 2019. aasta lõpuni. Soomusrong-näitus peatub lähikuudel:

  • 21. – 28. veebruaril Antsla raudteejaamas;
  • 1. – 10. märtsil Võru raudteejaamas;
  • 21. – 31. märtsil Piusa raudteejaamas;
  • 1. – 7. aprillil Veriora raudteejaamas;
  • 8. – 21. aprillil Põlva raudteejaamas.

Riigikantselei EV100 juhtrühma esimehe Toomas Kiho sõnul toimub 2019. aasta vältel veel hulgaliselt olulisi Vabadussõja 100. aastapäevale pühendatud sündmusi, mida soomusrongi osalemisel meenutatakse. „Ka naaberriik Läti on „Wabaduse“ vastu suurt huvi üles näidanud. Loodame, et saame soomusrong-näituse juunikuus Lätti saata, et vääriliselt Võnnu lahingu 100. aastapäeva tähistada,“ märkis ta.

Soomusrong nr 7 „Wabadus“ valmis EV100 korraldustoimkonna, Sõjamuuseumi ja Operaili koostöös. Soomusrongi ja -auto liikumisse Wabaduse teekonnal annavad oma panuse Eesti Raudtee, Kaitseliit, USS, kohalikud omavalitsused ja mitmed muuseumid. Vabadussõja ajalugu tutvustava näituse on koostanud Eesti Sõjamuuseum.

Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamise periood kestab kuni 2020. aasta 2. veebruarini, kui möödub 100 aastat Tartu rahulepingu sõlmimisest. 2019. aastal keskenduvad sündmused Eesti Vabadussõja 100. aastapäevale. Lähem info juubelisündmuste kohta www.EV100.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles