Pedofiilias süüdi mõistetud mees loobus mullu ministeeriumilt saadud aumärgist (2)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhaamer.
Kohtuhaamer. Foto: SCANPIX

Möödunud aastal justiitsministeeriumilt aumärgi saanud kohtus pedofiilias süüdi mõistetud mees otsustas oma märgist loobuda. 

Justiitsminister Urmas Reinsalu kutsus kokku aumärgikomisjoni, sest teisipäeval tuli ilmsiks, et möödunud aastal ministeeriumilt iseseisvuse eest võidelnute ja terroriohvrite mälestuste jäädvustamise eest Vabaduse Tammepärja aumärgi saanud Silver Sild on 2008. aastal kohtus pedofiilias süüdi mõistetud.

«Olen oma tööd teinud erinevates ühiskondlikes organistsioonides ja selle eest on mind ka tunnustatud,» kommenteeris eile Sild, kes on MTÜ Eesti Looduskaitse Seltsi, Eesti Memento Liidu, MTÜ Memento Võrumaa Ühenduse kui ka Paganamaa arendamise MTÜ juhatuse liige. Samuti on mees olnud seotud Kaitseliiduga.

Täna sai aumärgikomisjon aga Sillalt avalduse, milles mees teatas, et ta loobub aumärgist.

«Komisjon otsustas tänase arutelu tulemusena tühistada otsuse talle aumärgi andmise kohta. Selle tagajärjel õiguslikult sellele inimesele aumärki annetatud ei ole,» ütles justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik.

Aumärgikomisjoni kuulusid Eesti vabadusvõitluse ja vastupanuliikumise mälestusliidust Meelis Pääbo, Eesti Memento Liidust Arnold Aljaste, Eesti vabadusvõitlejate liidust Tiit Põder, eruohvitseride kogust Manivald Kasepõld ning endiste metsavendade liidust Heiki Magnus. Komisjoni esimees oli justiitsministeeriumi kantsler Tõnis Saar.

Minister Reinsalu ütles eile, et ta ei olnud aumärki andes teadlik mehe karistatusest. «Kahtlemata ei oleks isik aumärki saanud, kui tema karistatus oleks ministrile teada olnud,» sõnas minister.

Ministeeriumil ei ole ülevaadet varasematest taolistest juhtumitest, küll aga võetakse juhtunut arvesse edaspidi. «Minister andis korralduse kõigi ministeeriumi poolt antavate tunnustuste puhul tagada, et inimese varasema karistatuse taust oleks kontrollitud,» kinnitas Tuulik.

Vabaduse Tammepärja aumärgiga tunnustatakse inimesi, kellel on väärilisi teeneid Eesti riigi ja rahva lähiajaloo mälestuse hoidmisel ja edasiandmisel, vabadusvõitluses ning relvastatud ja relvastamata vastupanuliikumises osalemisel, samuti Eesti vabadusvõitluse ja vastupanuliikumise jäädvustamisel.

Aumärk on kahest hõbedasest tammeoksast moodustatud pärg, mis on rõngaga kinnitatud muareesiidist lindi külge. 

Märgi annetamiseks moodustab justiitsminister komisjoni, kuhu kuuluvad Eesti vabadusvõitluse ja vastupanuliikumise mälestusliidu, Eesti Memento Liidu, Eesti vabadusvõitlejate liidu, eruohvitseride kogu, endiste metsavendade liidu ja reservohvitseride kogu esindajad ning komisjon esitab oma ettepanekud justiitsministrile.

Mullu andis justiitsminister Vabaduse Tammepärja aumärgi üle 129 inimesele. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles