Hispaania peaminister teeb otsuse erakorraliste valimiste kohta (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez. Foto: SERGIO PEREZ / REUTERS/Scanpix

Hispaania peaminister Pedro Sánchez teatab reedel, kas ta korraldab riigieelarve tagasilükkamise pärast erakorralised üldvalimised.

Sotsialistist peaminister tuli võimule juunis, kui parlament umbusaldas katalaani saadikute toega toonast peaministrit Mariano Rajoy'd.

2019. aasta riigieelarve sõltus samuti katalaanide häälest ja kolmapäeval teatasid nad, et ei toeta eelarvet, sest valitsus ei luba iseseisvuspüüetega jätkata.

«Kabinet kohtub reedel. Peaminister Pedro Sánchezi otsus (valimiste osas) tehakse teatavaks pärast seda,» teatas kolmapäeval valitsus.

Hispaania järgmised üldvalimised on plaanis 2020. aasta keskpaigas. Arvamusküsitluste järgi võidaks parlamendis enamuse parempoolsed erakonnad, nende seas ka hiljuti esile kerkinud paremäärmuslik erakond.

Sánchezi sotsialistid on eelarvevaidluses võtnud raevukalt sõna katalaani separatistide ja konservatiivide vastu, süüdistades neid sotsiaalkulutusi suurendava eelarve tõkestamises.

«Selle riigi parempoolsed proovivad pidurdada sotsiaalset progressi, mida see eelarve ja valitsus pakub,» ütles eelarveminister María Jesús Montero parlamendihääletuse järel.

«Nad proovivad peatada selle riigi edasiliikumist,» jätkas ta ja lisas, et enneaegsed valimised on tõenäolised.

Konservatiivse Rahvapartei (PP) juht Pablo Casado ütles, et eelarve tagasilükkamine «märgib lõppu Pedro Sánchezile kui peaministrile».

«Nüüd on väga vaja üldvalimised korraldada,» lisas ta.

350-kohaline parlament kiitis kolmapäeval eelarvekava vastu esitatud eelnõud heaks 191 poolthäälega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles