Isa Tihhoni mõjukus algas Vene kiriku ühendamisest

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isa Tihhoni mõjukus Venemaa eliidi seas põhineb tema juhtrollil Vene õigeusu kiriku ühendamise juures, mis oli president Vladimir Putini üks suuremaid sisepoliitilisi saavutusi 2000ndate keskel. Sellest ajast on isa Tihhon seisnud ühes reas Venemaa mõjukatega, kuid legendid temast kui Putini pihiisast ei vasta pigem tõele.

Isa Tihhon on kindlasti Venemaa üks tuntumaid tänapäeva kirikutegelasi tänu sõprusele Putiniga ning oma laialdasele populaarsele loomingule, mille hulka kuuluvad film Bütsantsi hukust, raamat «Mittepühad pühakud» ja tohutute Venemaa ajaloole pühendatud näituste korraldamine üle riigi, ütles Postimehele Moskva üks autoriteetsemaid religioonieksperte, Venemaa teaduste akadeemia Euroopa instituudi teadlane Roman Lunkin.

«Tema Putiniga ühtelangevaid vaateid ja tõlgendusi Venemaa ajaloost ei jaga Vene õigeusu kirikus seejuures sugugi kõik,» lausus Lunkin, kelle sõnul on isa Tihhon kirikus üsnagi eraldiseisev nähtus, kelles patriarh Kirill näeb Kremliga suhtlemisel konkurenti. «Me ei tea ilmselt paljut, kuid nagu enamik eredaid ja andekaid loomingulisi isiksusi, on ka isa Tihhon soolomängija, samas aga Putini sõbra oreooliga.»

Jutud temast kui Putini pihiisast läksid lahti pärast seda, kui isa Tihhon oli üks peamisi initsiaatoreid Vene õigeusu kiriku Moskva patriarhaadi ja välismaal asuva Vene õigeusu kiriku (tekkis pärast oktoobrirevolutsiooni 1917. aastal – J. P.) ühinemisel 2007. aastal. Seda ühinemist reklaamiti president Putini suure võiduna venelaste religioossel ühendamisel. Lunkini sõnul isa Tihhon neid väiteid tollal aktiivselt ei eitanud ning nii jäigi Putini pihiisa tiitel talle külge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles