Koalitsiooninõukogu moodustas Kohtla-Järve riigigümnaasiumi õppekeele arutamiseks töörühma (15)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtla-Järve uue riigigümnaasiumi ehitus käib.
Kohtla-Järve uue riigigümnaasiumi ehitus käib. Foto: Peeter Lilleväli/Põhjarannik

Poole aasta pärast avatava Kohtla-Järve riigigümnaasiumi õppekeele ümber on viimastel kuudel olnud palju segadust, nüüd otsustas koalitsiooninõukogu moodustada töörühma, et leida tekkinud erimeelsustele lahendus.

Töörühma kuuluvad ERRi teatel siseminister Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast Katri Raik, Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ning Keskerakonda kuuluv haridus- ja teadusminister Mailis Reps. Lahendusele loodetakse jõuda paari kuuga ning tulemuse esitab töörühm valitsuse kabinetinõupidamisele.

Homme Ida-Virumaale asja arutama sõitev haridusminister Mailis Reps (Keskerakond) rääkis täna saates «Otse Postimehest», et iga õpilane, kes suudab ja tahab õppida eesti keeles, saab sügisel Kohtla-Järvel avatavas gümnaasiumis seda teha. Sama kinnitas ta õhtul «Aktuaalse Kaamera» otsestuudios. «Iga kursust, mida võimalik, õpetatakse kas eesti keeles või eesti ja vene keeles paralleelselt.»

Reps kohtub homme Ahtme Gümnaasiumi, Järve Gümnaasiumi ja Järve Vene Gümnaasiumi juhtkonna, hoolekogu ja õpilasesindustega ja annab pärast seda Kohtla-Järve kultuurikeskuses pressikonverentsi, kus ta teeb kokkuvõtte kohtumistest koolide esindajatega ja räägib Kohtla-Järve riigigümnaasiumi tulevikust.

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul teatas ta tänasel koalitsiooninõukogu istungil, et Isamaa selge seisukoht on, et riigigümnaasium peab olema eestikeelne. «Lepiti kokku, et koalitsiooni töörühm töötab Isamaa ettepaneku läbi ja seejärel saaks loodetavasti neljapäeval valitsuskabinet seda arutada ja otsustada,» lisas ta.

Ka Reformierakonna riigikogu fraktsioon teatas täna, et on seisukohal, et Kohtla-Järvel riigigümnaasiumi avamine kakskeelsena on vastuvõetamatu ja Keskerakonna valitsuse vastav otsus tuleb ringi teha.

Peaminister Jüri Ratase (Keskerakond) sõnul pole Kohtla-Järvel nii palju piisava eesti keele oskusega õpilasi, et loodav 300-kohaline riigigümnaasium täielikult eestikeelsena alustada saaks.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Jevgeni Ossinovski pakkus Kohtla-Järve riigigümnaasiumi ümber puhkenud vaidluse lahenduseks välja kompromissettepaneku, et eestikeelne Järve gümnaasium läheks riigi pidada ja et see jätkaks täistsükli koolina 1. kuni 12. klassini, vahendas ERR.

Eesti 200 esimees Kristina Kallas ütles tekkinud vaidluse valguses, et eestlastele ei ole vaja eraldi oma kooli, vaid tegelikult tuleb kogu Ida-Virumaal tõsta eestikeelse õppe mahtu ja taset.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles