Vabaerakond ei ole rahul «Aktuaalses kaameras» erakonna valimislubaduse kajastusega

Marek Kuul
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Aktuaalse kaamera" stuudio.
"Aktuaalse kaamera" stuudio. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Vabaerakonna esimees Kaul Nurm pöördus rahvusringhäälingu juhatuse poole nõudega lükata ümber  esmaspäevaõhtuses «Aktuaalses kaameras» erakonna valimislubaduse kajastamisel esitatud ebaõiged andmed.

ERR kajastas esmaspäeval kell 18.30 «Aktuaalse Kaamera» uudistesaates iga erakonna üht riigieelarvele kõige suurema negatiivse mõjuga valimislubadust.

Nurme sõnul edastas «Aktuaalne kaamera» muuseas, et Vabaerakond lubab taastada I samba pensionikindlustuse maksed 20 protsendile ning märkis, et  «Lubaduse negatiivne mõju eelarvele oleks 252 miljonit eurot».

«Tegu on paraku ebaõigete andmetega. Esitasin eile peale saadet ERR-ile õiendi, mille tulemusena koristas ERR õhtul kell 21«Aktuaalse Kaamera» uudistesaatest ära küll ebaõiged andmed, kuid jättis varasemas uudistesaates kõlanud ebaõiged andmed ümber lükkamata» tõdes Nurm.

«ERR ei mõista sellega paraku enda vastutust või ei soovigi seda mõista. See uudis on põhjustanud Vabaerakonna toetajates juba suurt segadust ning meie nimekirjas riigikogusse kandideerijatele kümneid asjatuid telefonikõnesid, e-kirju ja näost-näkku küsimusi,» märkis ta.

Nurme sõnul esindab Vabaerakond nendel valimistel seisukohta kaotada ära praegune II sammas ja suunata II sambasse suunatud I samba maksed (neli protsenti sotsiaalmaksu) tagasi I sambasse pensioni lisamakseteks. 

Tema kinnitusel on ahandusministeerium välja arvutanud, et selline muudatus võimaldab tõsta tänast I samba riiklikku pensioni keskmiselt 125 euro võrra kuus.

«Eksitav on seega ERR-i väide, et Vabaerakonna taoline seisukoht põhjustab 2019-2023 aastate riigieelarve positsioonile 252 miljonit eurot negatiivset mõju. Tõde on see, et riigieelarvesse juba kavandatud nelja protsendi pensionimaksete tõstmine ühest sambast teise kogusummas 343 miljonit eurot on eelarvetehniliselt lausa nullmõjuga, kuid reaalmajanduse kaudu omab see liigutus riigieelarvele isegi positiivset mõju,» ütles Nurm.    

Nurme sõnul on rahandusministeerium oma hinnangus nimelt arvestanud, et«suurematelt pensionitelt laekub rohkem tulumaksu, suureneb pensionäride tarbimine ja seeläbi maksulaekumine»ning selle tulemusena 2020. aastal eelarvepositsioon paraneb 91 miljoni euro võrra.

«Kui olla rahandusministeeriumi hinnangute kajastamisel täpne, siis Vabaerakonna kõige suurema negatiivse mõjuga valimislubadus eelarvepositsioonile on nende arvestuste järgi hoopis üleriigiliselt õpetajate keskmise palga tõstmine 1,5-kordse Eesti keskmiseni, ehk 2019. aasta keskmiselt brutopalgalt 1484 eurot kuus 2023. aastaks 2570 euroni kuus. Selline valimislubadus maksab 260 miljonit eurot lähtuvalt tänasest eelarvepositsioonist,» selgitas ta.

«Seetõttu nõuab Vabaerakond ERR-ilt teisipäeval kell 18.30 «Aktuaalse Kaamera» saates samas uudisteformaadis ebaõigete andmete ümberlükkamist koos vabandusega,» ütles Nurm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles