Kõik peale Tallinna Ülikooli nõuavad, et juhendaja oleks ülikooli töötaja (1)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikool.
Tallinna Ülikool. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kõik suuremad Eesti ülikoolid peale Tallinna Ülikooli nõuavad, et lõputöö juhendaja oleks lisaks oma ala eksperdiks olemisele ka ülikooli töötaja.

Rainer Vakra lõputöö plagiaadisüüdistus on teinud jalgealuse kuumaks ka ülikoolil, mis peaks üliõpilase lõputöö nõuetele vastamise tagama. 

Eesti Ekspress kirjutas, et Rainer Vakra 2002. aastal kirjutatud lõputöö juhendajaks oli Ahto Hunt, kes ei olnud ei Tallinna Ülikooli ega ka Säästva Eesti Instituudi töötaja. Kuigi 17 aastat on möödunud, lubab ülikool endiselt bakalaureusetöid juhendada inimeste poolt, kes ülikoolis ei tööta.  

«Tallinna Ülikooli kõrghariduse I astme lõputöö juhendaja peab omama töö valdkonnas vähemalt magistrikraadi või olema valdkonnas tunnustatud praktik-ekspert,» selgitas Tallinna Ülikooli õppekorralduse peaspetsialist Kersti Papson. Ahto Hunt oligi Rainer Vakra juhendajaks keskkonna valdkonna spetsialistina, mis tähendab, et selles osas on kõik korrektne.

Papsoni sõnul on Tallinna Ülikooli ülesanne informeerida väljastpoolt ülikooli pärinevat juhendajat lõputöödele kehtivatest sisulistest ja vormilistest nõuetest. Ülikooli kommunikatsioonijuhi Sulev Olli kinnitas, et arvestades toona õppetööle kehtestatud õigusakte, pidi Rainer Vakra juhendaja olema ülikoolilt juhised saanud.

Mis saab aga siiski Rainer Vakra lõputööst, ei kommenteeri Tallinna Ülikool enne, kui akadeemiline komisjon on kõikide materjalidega tutvunud ja oma hinnangu andnud. Komisjon tuleb kokku järgmisel nädalal.

Teised ülikoolid on rangemad

Teised Eesti suuremad avalik-õiguslikud ülikoolid on seadnud aga juhendamisele Tallinna Ülikoolist karmimad nõuded.

Tartu Ülikooli kommunikatsioonijuht Kristina Kurm kinnitas, et kui üliõpilase juhendaja ei ole ülikooliga töölepinguliselt seotud, siis tuleb määrata ülikooli töötajate seast kaasjuhendaja, kelle ülesanne ongi tagada vastavus ülikoolis kehtivatele akadeemilistele nõuetele.

Sama nõuavad ka Tallinna Tehnikaülikool (TalTech) ja Eesti Maaülikool. Tallinna Tehnikaülikool seab nõudeks, et juhendaja oleks ülikooli töötaja. Kui aga tudeng soovib, et lõputööl oleks rohkem juhendajaid, peab üks neist olema tehnikaülikooli töötaja, selgitas TalTechi pressiesindaja Krõõt Nõges.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles