Iru küla tabas jultunud vargustelaine

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vargad sisenevad majadesse rõduuksi katki lüües.
Vargad sisenevad majadesse rõduuksi katki lüües. Foto: kaader Reporter.ee videost

Sel nädalal on Jõelähtme vallas Iru külas varguse ohvriks langenud juba kuus peret. Professionaalne vargakamp ei jäta sõrmejälgi ja tegutseb alati ülimalt kiiresti.

Vargad teevad majad hinnalistest asjadest tühjaks mõne minutiga, vahendab Reporter.ee.

Vargad eelistavad elektroonikat – teler, arvuti või muusikakeskus on mustal turul nõutavad kaubad ja küllap sellepärast viiaksegi minema just neid. Iru külvanem Art Kuum märkis, et tegu on ühiskondliku probleemiga. «Kui iga päev varastatakse üks televiisor, siis leidub Eestis järelikult iga päev ka inimene, kes ostab endale varastatud televiisori ja õhtul kodus seda mõnuga vaatab. See on see probleem, mida peame lahendama,» ütles ta.

Iru küla on vargaid ka varem taluma pidanud. Kohalik elanik Kusta Reinsoo kirjeldas paari aasta tagust juhtumit, kui veerand tundi sõpradega aias istudes jäi maja tänavapoolne uks lahti ning selle ajaga viidi majast minema arvuti, raha ja kuldehted.

Pätid on ülbed ka nüüd – vargile tullakse nii päeval kui öösel ja isegi siis, kui pererahvas kodus on. Korra juhtunud külavanema sõnul isegi selline lugu, et ülakorrusel maganud pererahvas leidis hommikul laualt varaste jäetud kirve. Viimase varguse käigus sulgesid pätid aga toas olnud koera teise ruumi ja tegid televiisoriga minekut.

Art Kuuma sõnul on jooksval nädalal olnud Iru külas juba kuus sissemurdmist. «Praktiliselt on sul valvesüsteem või isegi leping G4Si või kellega tahes, ka see ei anna enam unerahu. Väga kiirelt käib asi. Ühesugune käekiri – rõduuksel, kui ta on suur klaasuks, lüüakse klaas ukselingi juurest purust, tõmmatakse link lahti, minnakse sisse, haaratakse televiisor ja kui on veel midagi toredat laua peal, näiteks telefon, võetakse need asjad kaasa ja minnakse. Ma usun, et see ei võta aega rohkem kui minut või võib-olla isegi sekundeid,» kirjeldas külavanem. «Ja seda nii päeval kui öösel.»

Politsei soovitab sissemurdmiste vältimiseks oma kodu võimalikult turvaliseks muuta – vaadata üle uksed, lukud, aknad ja tutvuda naabritega. Nendega tuleks vahetada telefoninumbreid, et toimiks naabrivalve, soovitavad korravalvurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles