Eestiski ringelnud enesetapumäng hirmutab nüüd Põhja-Iirimaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Momo ülesanne mõjutab lapsi hirmutava pildi ja karistustega.
Momo ülesanne mõjutab lapsi hirmutava pildi ja karistustega. Foto: Instagram

Eelmise aasta lõpus Eestiski tähelepanu saanud internetimäng, kus kasutajaid julgustatakse ennast vigastama ning mis mõnel puhul on viinud ka mängija enesetapuni, on taas pead tõstmas – näiteks Põhja-Iirimaa politsei on kogu enda vastutuspiirkonnas andnud välja hoiatuse vanematele.

Nn Momo väljakutse hakkas internetis levima eelmise aasta keskpaigas. Hirmuäratava välimusega tegelane Momo peidab ennast esmapilgul süütuna näivates mängudes ning esitab lastele ülesandeid, milles nad peavad ennast vigastama.

Momo on ilmnenud ka näiliselt ohututes YouTube’i videotes, mis on laste ja teismeliste seas populaarsed ning levinud suhtlusrakenduses WhatsApp.

Karakter annab juhise, et tegu on saladusega ning keelab lastel midagi vanematele rääkida.

Euroopast ja kogu maailmast on tulnud teateid, et mäng on seotud laste enesetappudega.

Terve hulk Põhja-Iirimaa lapsevanemaid on näinud, kuidas Momo-nimeline karakter ilmub järksu keset mängu või videot, mida lapsed on parasjagu jälginud.

Üks Belfasti ema kirjeldas, et nägi tegelast oma seitsmeaastase tütre iPadis, mis siis et seadmesse olid laetud alla korralikud vanemliku kontrolli programmid.

Teine ema leidis mängu oma poja PlayStationist ning kolmanda sõnul ilmus Momo järsku nähtavale, kui tema kolmeaastane tütar vaatas videot.

Eile andiski Põhja-Iirimaa politseiteenistust avalikkusele hoiatuse, et mäng on võtnud sihikule piirkonna lapsed. Politsei pressiesindaja sõnul pole seni neile ühtki kaebust laekunud, kuid ta kutsus kõiki murelikke inimesi nende poole pöörduma.

«Meie soovitus on alati jälgida mänge, mida lapsed mängivad ja olla eriti tähelepanevik videote suhtes, mida nad vaatavad YouTube’ist,» teatas politsei. «Tehke kindlaks, et seadmed, mida nad kasutavad, oleks piiratud ligipääsuga vaid eakohasele sisule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles