Kas minu hääl loeb? Kuidas saada riigikokku? Kes on künnisealused?

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisjaoskond Pärnus.
Valimisjaoskond Pärnus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Ikka ja jälle enne valimisi esitavad valijad enne otsuse tegemist endale küsimuse: mis siis juhtub, kui minu kandidaat sisse ei saa. Kas hääl läheb raisku? Või saavad minu häälest väikese tükikese kõik sisse saanud erakonnad? Kas ma peaksin kuulama südame häält ja andma hääle erakonnale, kel on väga väike võimalus sisse saada? Või välistama halbu valikuid nii kaua kui lauale jääb halbadest valikutest vähim halb?

Raisku hääl ei lähe, see on kindel. Aga edasiseid võimalusi on mitmeid.

Riigikokku pääsemiseks on kolm teed: esimene neist lihtsaim, viimane keerulisim. Enne kui saab hakata jälgima hääle teekonda mandaadiks tuleb meelde tuletada mõned olulised tingimused.

Eesti on jaotatud kaheteistkümneks valimisringkonnaks. Igas ringkonnas jagatakse teatud arv mandaate. Mandaatide arv on seotud ringkonnas elavate inimestega vastavalt valimiste väljakuulutamise kuu esimesele kuupäevale. Kokku on 101 mandaati ehk riigikogu kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles