Mitte madalapalgaliste pügamine, vaid hoopis nende võit (18)

Vilja Kiisler
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2018. aasta maksutagastus jäi osal madalapalgalistel tõesti saamata, tunnistas peaminister Jüri Ratas, aga pikemas vaates ei näe ta neil kaotust: uue süsteemiga teenisid nad selle summa tagasi. Vaata videost, kuidas Keskerakonna esimees kommenteerib tänast Postimehe lugu, mis näitab, kuidas kõige madalamat palka teenivad inimesed on seni pigem maksumuudatustega kaotanud.

Pressikonverentsil ütlesite, et need vähekindlustatud inimesed, kes jäid ilma 30 miljonist eurost, hoopis võitsid. Mida te silmas peate? Postimehe arvutused näitavad, et nendel inimestel jäi maksutagastus ühel aastal lihtsalt vahele. Nad kaotas konkreetse summa, ligikaudu 700 eurot inimese peale aastas. Kuidas on see õiglane riik, mida lubate? 

Tõsi on see, et madalapalgaliste maksutagastus 2018. kevadel ei toimunud. See puudutas umbes 80 000 inimest ja suurusjärgus  27 miljonit eurot. Kui vaatame perioodi pikemalt ja liidame siia juurde ka uue süsteemi tulumaksuvaba miinimumi 500 eurot, siis need inimesed, kes teenisid madalat palka, igakuiselt võitsid. Kui liita see võit 12 kuu peale kokku, siis võib öelda, et nad teenisid selle summa, mida nad tol korral deklareerida ei saanud, uue süsteemi pealt tagasi.

600 000 inimest on uuest süsteemist võitnud ja selle võidu rahaline vääring on 200 miljonit eurot.

Miks te nii tegite, et jätsite ühe tulumaksutagastuse vahele? Rahandusministeerium kinnitas, et nad olid sellega igati kursis. Kuidas see peaks õiglane olema, et neil inimestel jäi üks tulumaksutagastus lihtsalt vahele? 

See madalapalgaliste maksureform oli keeruline ja nõudis kindlasti inimestelt arvutamist. Rahandusministeerium andis välja teate, et 6. jaanuaril 2017. muutub madalapalgaliste maksutagastus.

Siin ei ole küsimus kommunikeerimises, vaid teadlikus otsuses jätta üks maksutagastus vahele. Te tõmbasite neilsamadel inimestel, kellele te õiglast riiki lubate, lihtsalt naha üle kõrvade.

Ma ei nõustu selle väite ja küsimusega. Võit 2018. aasta lõpus selle uue süsteemiga tuli, summa pealt, mida nad ei saanud deklareerida 2018. aasta kevadel.

Vaata rohkem videost. 

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles