Vali mind! Valimisreklaamide retro

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stalini ja Lenini pildiga mälestus sõjajärgsest ajast.
Stalini ja Lenini pildiga mälestus sõjajärgsest ajast. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnu Ühisgümnaasiumi abiturient Lauri Tolmats pani kodukandis Pärnu lähedal Aruvälja külakeskuses üles näituse oma valimisreklaamide, -buklettide ja -meenete kogust. Valimisretrot saab seal näha märtsi lõpuni.

Gümnaasiumi lõpuklassi õpilase Lauri Tolmatsi enda kogust moodustab valimisreklaamide väljapanek Aruvälja külakeskuses vaid väikese osa. Kodus seisab tal süsteemselt kaustadesse ning kastidesse kogutud-lahterdatud plakateid, buklette ja kingitusi ühtekokku üle 5700. Seal on tikutopse, kondoomikarpe, pastakaid, kruuse, moosipurke, šokolaadipabereid, küünlaid, võtmehoidjaid ja T-särke, millel erakondade logod, kandideerijate näopildid või tunnuslaused peal. Neist kõige vanemad, ennekõike reklaamlehed, on pärit sõjaeelsetest aastatest, värskeimad leiud on kogusse lisandunud homsete riigikogu valimiste eelsete päevadega. Tänavust kraami on tal juba 250 ühiku ringis.

Üheks haruldasemaks eksemplariks peab Tolmats ise väikest trükist 1934. aastast, kus Võru linna valimistoimkond kutsub kaaskodanikke andma soovitajana allkirja kindral Johan Laidoneri riigivanema kandidaadiks esitamise kirjale. «Selle mehega vastu paremale tulevikule!» seisab paberil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles