Kohus mõistis PPA vara omastamises süüdistatud ekspolitseinikud õigeks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei. Foto on illustratiivne.
Politsei. Foto on illustratiivne. Foto: Dmitri Kotjuh

Harju maakohus mõistis praeguseks endised politseinikud politsei- ja piirivalveameti (PPA) kaalude kontrollpingi omastamise süüdistuses nende süü tõendamatuse tõttu õigeks.

Kohus mõistis PPA korrakaitsebüroo liiklusjärelevalvekeskuse liiklustalituse endise liiklusametniku  õigeks PPA vara omastamises ja PPA logistikabüroo majandushalduskeskuse Põhja majandustalituse transpordi endise vanemspetsialisti  õigeks omastamisele kaasaaitamises.

Kohus märkis, et kuna kriminaalasjas ei esitatud ühtegi tõendit, et kaalude kontrollpink oli esimese mehe valduses või talle usaldatud, siis ei saanud ta toime panna ka kaalude kontrollpingi omastamist. Kuna kohus ei tuvastanud tema tegevuses ka ühegi teise kuriteo, näiteks varguse tunnuseid, siis tuli ta kuriteo tuvastamatuse tõttu õigeks mõista.

Kohus tõdes, et kuna teisele mehele esitati süüdistus esimese mehe poolt toime pandud kuriteole kaasaaitamises, aga kuna mees ei ole kohtu hinnangul kuritegu toime pannud, siis tuli ka teine mees talle esitatud süüdistuses õigeks mõista.

«Kohtule jäi mulje, et prokuratuur on esitanud kohtule tõendid valikuliselt ehk jätnud esitamata tõendid, mis lükkaksid ümber süüdistatavate süü. Süüdimõistvat kohtuotsust saab teha ainult siis, kui isikute süü on ümberlükkamatult tõendatud,» märkis kohus.

«Kriminaalmenetluses ei otsustata, kas süüdistatavad on tõenäolisemalt süüdi või mitte, vaid isikut saab kuriteos süüdistada ainult siis, kui kuriteo toimepanemine on nii kindlalt tõendatud, et selles ei jää kahtlust. Kõrvaldamata kahtlus süüdistatava süüdiolekus tõlgendatakse tema kasuks,» selgitas kohus otsuses.

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Leelet Kivioja ütles BNS-ile, et ta ei ole maakohtu järeldustega nõus ning vaidlustab kohtuotsuse Tallinna ringkonnakohus.

PPA-le kuuluv üle 3000 euro maksev kaalude kontrollpink paiknes Lääne-Harju politseijaoskonna territooriumil liiklusjärelevalvekeskuse garaažiboksis, kuid süüdistuse järgi oli usaldatud talle seoses teenistusülesannete täitmisega.

Süüdistuse kohaselt toimetasid mehed 2017. aasta 25. juuli pärastlõunal kaalude kontrollpingi teisele mehele Škodale kinnitatud järelhaagisega PPA territooriumilt minema.

Mehi abistas seejuures nende üks kolleeg, kellele asjaosalised jätsid mulje nagu oleks PPA kontrollpingi arvelt maha kandnud ning andnud neile ülesande see vanametalli kokkuostu viia.

Kriminaaluurimine ei suutnud tuvastada, kuhu kaalude kontrollpink pärast PPA territooriumuilt minema viimist kadus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles