Barutost saab riigikogu liige ning ta lahkub EASi nõukogust (17)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaido Höövelson.
Kaido Höövelson. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Seoses keskerakondlasest Maardu linnapea Vladimir Arhipovi otsusega mitte minna riigikokku, saab parlamenti tema asendusliige Kaido Höövelson ehk Baruto. Riigikokku ametlikult volitatuks saades lahkub Höövelson EASi nõukogust. 

Harju- ja Raplamaal 944 häält kogunud ning riigikokku valituks osutunud Arhipov ütles Postimehele, et tema otsuse taga parlamenti mitte minna on soov Maardu linnapeana tööd jätkata. «Olen linnapea olnud alles vähem kui kolm aastat ja kõik need plaanid ja projektid, mis meeskonnaga oleme siia ette ladunud (tervisekeskuse ja munitsipaalmaja ehitamine) on protsessis ja ma ei taha protsessi maha jätta,» selgitas ta. 

Maardu linnapea ametis loodab ta olla kuni järgiste kohalike valimisteni 2021. aastal. 

Kaido Höövelson, sportlasnimega tuntud kui Baruto, tunnistas, et asendusliikmena riigikokku saamine ei olnud tema eesmärk. «Oleksin ma enda häältega saanud, oleks hoopis teine tunne olnud,» kommenteeris ta. 

Samuti ei saa ta olla rahul oma häältesaagiga, Harju- ja Raplamaal kogutud 642 häälega. «Viis kuud oleme väljas olnud, igapäevaselt töötanud, inimestega kokku saanud, suhelnud, inimeste probleeme ja muresid kaardistanud. Piirkond oli suur ja keeruline,» kommenteeris Höövelson. Tema eesmärgiks on edendada maaelu ning Eesti-Aasia majandussuhteid.

Höövelson on alates 13. augustist 2018 kinnitatud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu liikmeks. Riigikogu kantselei sõnul ei keela riigikogu liikme staatuse seadus otseselt sellise sihtasutuse nõukogu liikmeks olekut, kuid see võib olla problemaatiline. 

«EASi nõukogu ei ole avalik-õigusliku juriidilise isiku nõukogu, sest EAS ise on eraõiguslik juriidiline isik. Riigikogu liige ei tohi oma ametis oleku ajal olla riigi osalusega äriühingu ega riigi asutatud sihtasutuse juht ega juhatuse liige. Sellise äriühingu või sihtasutuse nõukogu liikmeks olekut Riigikogu liikme staatuse seadus ei keela, kuid see võib olla problemaatiline personaalse võimude lahususe aspektist,» selgitas riigikogu kantselei.

Baruto lahkub EASi nõukogust

«Head tava, et Riigikogu liige ei kuulu riigi SA nõukogusse, on EASi nõukogu komplekteerimisel järgitud juba alates 2014. aastast,» sõnas EASi kommunikatsioonijuht Kadri Peetersoo.

Ka EAS toonitas, et kuigi seadusest tulenevalt otseselt kuskil selget keeldu ega luba kuskil kirjas pole, on kõige läbipaistvam lähenemine siiski, et lähtuvalt võimude lahususe printsiibist, ei tohiks riigikogu liikmed, kes teostavad järelvalvet täitevvõimu ehk Vabariigi Valitsuse üle, olla sõltuvad ministritest ehk nimetatud ministri poolt mingisse nõukogusse.

«Sellest printsiibist lähtudes on Kaido Höövelson öelnud, et kui kinnitatakse tema volitused riigikogu liikmena, esitab ta ministrile avalduse EASi nõukogust tagasi kutsumiseks,» vahendas Peetersoo. 

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles