Kohus jättis rahvusvahelise narkoveo väidetava juhi vahi alla

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna ringkonnakohus ei vabastanud neljapäeval rahvusvahelise narkoäri väidetavat juhti Jevgeni Medunitsat vahi alt.

Vandeadvokaat Küllike Namm taotles 45-aastase Medunitsa vahi alt vabastamist talle elektroonilise valve kohaldamisega, kuid ringkonnakohus sellega nõus ei olnud.

Kohtu hinnangul on Medunitsa puhul jätkuvalt oht, et ta võib vabanedes toime panna õigusemõistmisevastaseid kuritegusid.

«Kuna Medunitsale on esitatud süüdistus muuhulgas kuritegeliku ühenduse loomises ja juhtimises ning sinna liikmete värbamises, esineb reaalne oht, et süüdistatav kasutades oma mõjuvõimu, võib asuda mõjutama vabaduses viibivaid inimesi,» märkis kohus.

Kohus leidis, et elektroonilise valvega ei saa kontrollida, kellega ja mis teemadel Medunitsa suhtleb.

«Ehkki alati tuleb menetluse tagamisel võimalusel vahistamisega võrreldes leebemaid tõkendeid eelistada, ei suudaks elektrooniline valve kui vahistamise asendustõkend arutataval juhul vahistamisega samaväärselt tema õiguskuulekat käitumist ja osavõttu kriminaalmenetlusest tagada,» tõdes kohus.

Tänavu 23. jaanuaril jättis Harju maakohus advokaadi taotluse rahuldamata, mistõttu ta vaidlustas selle nüüd ringkonnakohtus, mistõttu advokaat pöördus ringkonnakohtusse.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistab Medunitsat narkoainete salaveoga tegelenud kuritegeliku ühenduse loomises ja juhtimises.

Süüdistuse järgi tegeles jõuk Medunitsa juhtimisel 2012. aastast kuni 2015. aasta detsembrini tõenäoliselt Marokost Hispaaniasse toimetatud hašiši suurtes kogustes Venemaale smugeldamisega.

Hašiši Venemaale transportimiseks kasutati erinevaid marsruute, sealhulgas läbi Eesti.

Süüdistus märkis, et ühe korraga veetav narkokogus oli tavaliselt suurusjärgus paarsada kilo, mis peideti oskuslikult luksautodesse.

Jõuk smugeldas süüdistuse järgi Venemaale kokku 2,3 tonni hašišit.

MTA narkotalituse juhataja Raul Koppelmaa sõnul kasutas jõuk narkoveoks kallima hinnaklassi sõiduautosid – Audisid, Mercedeseid ja BMWsid.

Medunitsa ja mitu tema väidetavat jõuguliiget võeti Hispaanias kinni 2015. aasta detsembris ning anti Eestile üle 2017. aasta veebruaris.

Rahvusvaheline narkovõrgustik tabati tänu Eesti maksu- ja tolliameti infole ning koostöös Hispaania narkopolitseiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles