ÜRO inimõigusnõukogu taunis Saudi Araabiat Khashoggi tapmise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamal Khashoggi.
Jamal Khashoggi. Foto: Hasan Jamali/AP/Scanpix

Kolmkümmend kuus riiki mõistis neljapäeval ÜRO Inimõiguste Nõukogus Saudi Araabia hukka ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmise tõttu.

Avalduses, mille luges ette Islandi suursaadik Harald Aspelund, väljendati tõsist muret Saudi Araabia tegevuse pärast ja nõuti Khashoggi tapjate kohtu alla andmist.

«Tapmise uurimine peab olema kiire, tõhus ja põhjalik, sõltumatu ja erapooletu ning läbipaistev. Süüdlased tuleb vastutusele võtta,» nõudis inimõigusnõukogu riigid avalduses.

Saudi võimudel tuleb avalikustada kogu kättesaadav informatsioon juurdluse kohta ning teha koostööd Khashoggi surma asjus algatatud ÜRO uurimisega.

Avaldust toetasid Euroopa Liidu riigid, Austraalia, Kanada ja Uus-Meremaa.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) ütles, et see avaldus on nõukogu esimene kollektiivne samm Saudi Araabia asjus, kes on seni edukalt organisatsiooni kriitikat vältinud.

HRW Genfi direktor John Fisher nimetas toimunut «pöördeliseks sammuks õigluse suunas» ja nõudis Saudi Araabial teravamalt silma peal hoidmist.

Saudi Araabia suursaadik mõistis hukka «poliitilistel eesmärkidel ühisavaldused» ja teiste riikide siseasjadesse sekkumise inimõiguste kaitse sildi all.

Saudi Araabia valitsejate suhtes kriitiline Khashoggi tapeti ja tükeldati 2. oktoobril Istanbulis asuvas Saudi Araabia konsulaadis. Tema säilmeid pole veel leitud.

Saudi võimud püüdsid esialgu mõrva maha salata ja tunnistasid seda alles mitu nädalat hiljem välisriikide survel.

Kuningriigi võimude teatel panid mõrva toime «volitusteta tegutsenud» Saudi ametnikud, kuid USA Luure Keskagentuur (CIA) on väidetavalt järeldanud, et selleks andis suure tõenäosusega käsu kroonprints Mohammed bin Salman.

Saudi Araabia on esitanud seoses mõrvaga süüdistuse 11 isikule, kellest viiele taotletakse surmanuhtlust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles