Välismaal elavad eesti emad saadavad korda omamoodi kangelastegusid, nähes vaeva, et ka võõrsil elades ei unustaks lapsed emakeelt. Viimased kuus aastat on neil abiks õhinapõhine üleilmakool.

Selles koolis hindeid ei panda, spikerdamine on lubatud nii geograafias kui matemaatikas. See on kool, mis kasvatab eestikeelseid ja -meelseid lapsi.

«Meie koolis on õppimine südametunnistuse asi, kas ema õppimisel aitab või mitte, ei ole oluline,» rääkis Soomes elav eesti keele õpetaja Helja Kirber. Just tema seisab juba kuuendat aastat hea selle eest, et Eestist tuhandete kilomeetrite kaugusel elavad lapsed saaksid internetiõppe abil emakeele selgeks.

See on võimalik tänu eesti emadele, kes võõrsil elades on laste keeleoskuse oma südameasjaks võtnud. «Väike sund peab ju olema, aga jõuga neid lapsi ikkagi õppima panna ei saa,» tõdes Kirber. Nii ongi üleilmakooli põhilised motivaatorid emade tublidus ja huvitavad ülesanded, kusjuures see on õpetajate jaoks eriti keeruline, sest muu maailmaga võrreldes on Eesti infotehnoloogiline tase märgatavalt kõrgem ja «kellade ja viledega» harjutused võõrsil ei avane.

Kommentaarid (2)
Copy