Martin Helme intervjuus Deutsche Wellele: inimestele ei meeldi Euroopa Liit üldse (186)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart ja Martin Helme
Mart ja Martin Helme Foto: Eero Vabamägi

EKRE aseesimees Martin Helme rääkis Deutsche Welle poliitsaates, et inimestele ei meeldi Euroopa Liit ja võrdles viimast Nõukogude Liiduga, samal ajal kui mullu avaldatud Eurobaromeetri uuring näitab kasvavat toetust ELile.

Deutsche Welle kirjutab, et hiljutistel parlamendivalimistel ligi 18 protsenti häältest noppinud Eesti Konservatiivne Rahvapartei võib peagi pääseda valitsusse. «Pärast valimisi taganes Eesti peaminister oma lubadustest ja avas euroskeptilisele EKRE-le tee koalitsioonikõnelustele,» kirjutab leht. 

«Me oleme Eestis peavoolu partei,» ütles EKRE aseesimees poliitsaates «Conflict Zone». Saatejuht, Eestis intervjuud tegemas käinud Briti ajakirjanik Tim Sebastian viitas intervjuus Postimehe loole, millest ilmneb, et Kantar Emori küsitluse järgi on inimeste suurimaks hirmuks äärmuslaste ja populistide võimuletulek. «Me ei tööta küsitluste järgi. Me teeme, mis me teeme, sest me usume sellesse,» sõnas ta.

Helme kritiseeris intervjuus Euroopa Liitu, öeldes, et liidust pole Eesti majandusele kasu olnud. «Kui väidad, et Euroopa Liit on stabiilne, siis me elame erinevates maailmades,» sõnas ta ajakirjanikule.

«Inimestele ei meeldi Euroopa Liit üldse,» lisas Helme, seades kahtluse alla Eurobaromeetri küsitluse, millele saatejuht viitas.

«Me oleme suveräänsed. Me oleme vastu igale katsele, mis üritab rahvusriigilt võimu ära võtta.» Helme sõnul läheneb Euroopa Liit Nõukogude Liidu laadsele rõhumisele. «Inimesed, kes ei ole elanud Nõukogude Liidu võimu all, ei pruugi neid trende näha, kuid need trendid on ilmsed.» 

Ka kaasaegsed vihakõnevastased seadused on Helme hinnangul rõhuvad. «Inimesed on pandud... Euroopa Liidus vangi vihakõne pärast. See on sama, nagu oli... Nõukogude Liidus,» ütles ta ja tõi näiteks Prantsuse paremäärmuslaste juhi Marine Le Peniga juhtunu, kui ta sai süüdistuse terrorismi esile kutsuva ja inimväärikust riivava vihakõne levitamises, jagades sotsiaalmeedias terrorirühmituse Islamiriik propagandapilte rühmituse tapetud inimestest. «Nad tahtsid Marine Le Peni panna kinni hullumajja, sest ta ütles avalikult valesid asju,» sõnas Helme.

Marine Le Pen
Marine Le Pen Foto: Eric Gaillard/Reuters/Scanpix

Ajakirjanik küsis Helme käest tema varasemate rassistlike kommentaaride kohta. «Kui on must, näita ust», ütles Helme 2013. aastal, lisades, et ta soovib, et «Eesti oleks valge riik». Sebastian uuris, kas Helme on nüüd meelt muutnud. «Ei, ei,» vastas Helme ja lisas, et «praegu toimub Euroopas rassistlik põlisrahvaste asendamine. See on puhas rassism,» rääkis ta.

Samuti päris saatejuht Helmelt, kuidas on omavahel seotud immigratsioon ja kuritegevus, viidates EKRE aseesimehe väidetele, et immigrantide sissevool tooks riigis kaasa vägistamise ja röövimise. «Rootsis, Soomes, Saksamaal, Suurbritannias, kuhu on immigrante sisse toodud, on suur-suur probleem. Rootsis ja Norras on vägistamiste hulk tõusnud tuhandekordselt,» väitis Helme.

Kui Sebastian palus tal tuua näiteid Eestist, siis ütles Helme: «Meil on kaks juhtumit, kus süürlased on praegu vanglas, sest nad proovisid oma naist süüdata, proovisid neid põletada.» 

Mart Helme
Mart Helme Foto: Liis Treimann / Postimees

Helme lükkas tagasi väite, nagu kasutaks partei kampaanias hirmu õhutamist. Samuti kaitses Martin Helme EKRE esimehe ja oma isa Mart Helme väljaütlemisi. «Põlisrahvas asendatakse neegritega - seda ütles sinu isa, partei juht,» viitas ajakirjanik. Helme parandas: «Immigrantidega, immigrantidega» ja lisas siis, et sõnastus ei ole tegelikult tähtis. «Me ei taha Eestisse välismaalastega asendamist.» 

Sebastian tõi välja, et Eesti on Euroopa Liidu rändekava alusel vastu võtnud 206 kvoodipagulast. «Sellel ei ole meie jaoks mingit vahet, kas nad on Ukrainast või Nigeeriast või mõnelt teiselt maalt,» sõnas Helme. «Ma ei tahaks ka eestlaste asendamist rootslastega. Ma lihtsalt ei taha seda. Ma tahan, et Eestis oleks eestlased. Nii lihtne see ongi. Kui inimesed ütlevad, et keeldumine kollektiivses etnilises suitsiidist osalemisest on rassism, siis sellel sõnal ei ole tähendust.» 

Eesti Odini sõdalaste grupeeringu liikmed
Eesti Odini sõdalaste grupeeringu liikmed Foto: SCANPIX

Helme hinnangul on meedia EKRE suhtes vaenulik. Ta tõi näiteks juhtumi aasta algusest, kus erakonna noortekogu juht Ruuben Kaalep saatis varjunime alt Eesti Päevalehele EKREt kritiseeriva arvamusartikli ning see avaldati. Samuti ründas Helme Eesti meediat selle eest, et Odini sõdalasi on EKREga seostatud. «See on koll (boogeyman) vasakpoolsetele. Nad pole midagi valesti teinud. Miks neid demoniseerida?»

DW kirjutab, et Eesti oli esimene Balti riik, kus lubati homoabielud (kooseluseadus võeti riigikogus vastu 2014. aastal - toim) ning EKRE on seda sammu rünnanud. Sellega seoses räägiti saates sõnavõtust kohtunike teemal, kui EKRE kritiseeris mullu Eesti kohtu otsust samasoolise paari registreerimisel ning Martin Helme lubas panna «kohtunike pead veerema». Helme ütles, et see oli vaid väljend, kuid lisas, et kolm kohtunikku tuleks tema hinnangul vallandada. «Need inimesed ei ole kohtunikud. Nad on seadust rikkunud.» 

Kommentaarid (186)
Copy
Tagasi üles