President Kaljulaid ajab Eesti asja ka hommikujooksu tehes (13)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikujooks New Yorgis Eesti presidendi eestvedamisel.
Hommikujooks New Yorgis Eesti presidendi eestvedamisel. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Central Parki ühe sissepääsu on ummistanud diplomaadid Lätist, Rootsist ja Liibanonist. Lähenevad Uus-Meremaa, Kanada, Saksamaa, Montenegro ja Portugali esindajad. Pargi suunas sörgib Eesti president Kersti Kaljulaid koos saatjaskonnaga. Jah, rahvusvahelisi suhteid võib korraldada ka hommikujooksul. 

Teisipäeva varahommik. New York, see linn, mis kunagi päriselt ei maga, hakkab alles ärkama.

Kell on 6.20.

Times Square’il koristatakse eelmisest õhtust jäänud prügi. Toiduautod veavad laiali linlaste üht meelepärasemat hommikusööki, rõngassaiu, mida mõne aja pärast nurgapealsetest putkadest koos kohvitopsiga käigu pealt kaasa napsama hakatakse.

Central Parki kagunurga sissepääsu juures koguneb rühm varajasi hommikuadrenaliini sõltlasi.

Osa toovad kohale sohvrid. Osa tuleb taksoga.

Kes teab midagi maailma diplomaatiast, mida igal tööpäeval pargist mitte eriti kaugel asuvas ÜRO peakorteris aetakse, tunneb tulijate seas ära ridamisi riikide alalisi esindajaid, nagu maailmaorganisatsioonis suursaadikuid kutsutakse.

Soome suursaadik Kai Sauer on ülevoolavalt heas tujus, selgelt grupi liider, kes teistelt veel silmas olevat und peletada püüab.

Läti, Rootsi ja Liibanoni suursaadik teevad eesseisvaks jooksuks soojendust.

Kolleege tervitavad innukalt Uus-Meremaa, Kanada ja Saksamaa alaline esindaja ning Montenegro ja Portugali alaliste missioonide asejuht.

Vahetult enne poolt seitset lisandub veel üks seltskond tulijaid, kõigil sinimustvalgega särgikatted. Pargi poole sörgib New Yorgis töövisiidil viibiv Eesti president Kersti Kaljulaid koos saatjaskonnaga. Eestis ilmselt just selle hommikujooksu jaoks tehtud särgid jagatakse välja ka teistele tulijatele, nii et kõik 25 jooksjat on sel hommikul meie värvides.

Täpselt 6.30, nagu tavaks, teatab Soome suursaadik, et aeg on alustada. Öösiti suletud Central Parki rajad on jälle lahti.

«Me armastame täpsust. Igal nädalal alustame jooksu täpselt kell 6.30,» räägib soomlane. «Et meil kõigil on päev tihedalt täis planeeritud, on jooksu algus alati kindlalt paigas.»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles