RIA: veebruaris jätkus pahavara ja õngitsuskirjade levik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktiviseerusid ettevõtete vastu suunatud e-posti ja arvepettused.
Aktiviseerusid ettevõtete vastu suunatud e-posti ja arvepettused. Foto: Dominic Lipinski / PA Wire/PA Images

Riigi infosüsteemi ameti (RIA) intsidentide lahendamise osakond CERT-EE registreeris veebruaris 170 intsidenti, mida on vähem kui jaanuaris ning mullu samal ajal, kuid jätkus pahavara levik ning ringlesid pankade nimel saadetud õngitsuskirjad.

Aktiviseerusid ettevõtete vastu suunatud e-posti ja arvepettused. Mitu ettevõtet teatasid, et on langenud meilikontode kaaperdamise järel finantspettuse ohvriks, kannatades vähemalt 16 000 euro suurust kahju. Sellised pettused levivad Eestis laiemalt juba eelmise aasta sügisest, ütles RIA kommunikatsioonijuht Helen Uldrich BNS-ile.

Kuu alguses kasutasid kurjategijad ära Swedbanki ja SEB sümboolikat ning levitasid nende ettevõtete nime alt õngitsuskirju, eesmärgiga varastada inimeste internetipankade kasutajatunnuseid ja paroole.

Samuti liikus juba sügisel Eesti asutusi kimbutanud kasutajaandmeid varastav pahavara Loki-Bot. Sel korral saadeti pahavaraga nakatatud manusega e-kirju näiliselt nii Tartu ülikooli kui ka Tallinna ülikooli nimel.

Veebruaris olid mitme RIA üksuse töötajad seotud riigikogu valimiste turvalisuse tagamisega. CERT-EE juhi Tõnu Tammeri sõnul möödusid valimised turvaliselt ning suurema mõjuga intsidente ei tuvastatud. Ta märkis, et ettevalmistusega alustati juba mitu kuud varem ning pöörati tähelepanu ennetusele. «Korraldasime koos valimisteenistusega riigikogusse kandideerijatele küberhügieenikoolitusi ning nõustasime erakondi nende tehniliste lahenduste osas,» ütles Tammer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles