Martin Helme: e-valimised on sisuliselt loto (52)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Tanel Meos / AP/Scanpix

EKRE aseesimees Martin Helme rääkis ETV «Esimeses stuudios», et e-valimised ei ole tema hinnangul usaldusväärsed ja kontrollitavad.

«E-valimised on täielik häbiplekk,» vastas Helme saatejuhi küsimusele, kas korduvalt elektroonilist hääletamist kritiseerinud EKRE oleks tõesti valmis e-valimised kinni panema. «E-valimiste usaldusväärsus on olematu. See on üks valimissüsteem, mida pole võimalik jälgida ega kontrollida,» rääkis Helme.

«Kui palume valimiskomisjonilt võimalust seda jälgida või kontrollida, siis me ei saa seda. Isegi kui toome siia kuskilt välismaa eksperdid või IT-professorid, kes valimisöösel lähevad valimisjaoskonda jälgima ja kontrollima, siis nad ütlevad, et siin ei ole midagi jälgida ega kontrollida võimalik, sest neil ei ole ligipääsu vajalikele andmetele, mida neil oleks vaja, et jälgida ja kontrollida, et mehhanism töötab õigelt ja ausalt,» jätkas ta.

«Senikaua kui üks valimissüsteem pole jälgitav ja kontrollitav, on ta sisuliselt loto. Meile lihtsalt öeldakse, et uskuge. Aga mina ei usu, ma tahan jälgida ja kontrollida,» ütles Helme.

«Meie põhiline kriitika e-valimistele ei ole mitte see, et me ei taha e-valimisi, meie põhiline kriitika on see, et e-valimised peavad ka olema sellised, et  kellelgi ei oleks võimalik öelda, et ei usu,» lisas EKRE aseesimees. «See ei ole vastuvõetav, see ei ole demokraatia, see ei ole valimissüsteem, mille üle võiksime uhkust tunda.»

Tänavu sündis e-valimiste rekord, kui oma hääle andis elektrooniliselt 247 232 valijat. EKRE kogus valimiste järel 33 306 häält, mis on Reformierakonna järel teine tulemus. E-valimise usaldusväärsust puudutavate küsimuste ja vastustega on võimalik tutvuda veebilehel valimised.ee.

Kommentaarid (52)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles