Endised siseministrid taunivad ühispöördumises tänavarahutustega ähvardamist (69)

Andres Einmann
Copy
Endised siseministrid 2015. aastal Tallinnas restoranis Tuljak.
Endised siseministrid 2015. aastal Tallinnas restoranis Tuljak. Foto: Hanno Pevkur

Eesti endised siseministrid tegid ühispöördumise, milles taunivad Konservatiivse Rahvaerakonna poliitikute Mart ja Martin Helme tänavarahutustega ähvardamist.

Pöördumisele on alla kirjutanud lahkuva valitsuse sotsiaaldemokraadist siseminister Katri Raik ja 11 endist siseministrit - Kalle Laanet (Reformierakond), Margus Leivo (endine Rahvaliidu liige), Tarmo Loodus (Isamaa), Lagle Parek (Isamaa), Hanno Pevkur (Reformierakond), Märt Rask (endine Reformierakonna liige), Edgar Savisaar (Keskerakond), Ain Seppik (Reformierakond), Riivo Sinijärv (endine Isamaa ja Res Publica Liidu liige), Olari Taal (endine Isamaa ja Res Publica Liidu liige) ja Toomas Varek (Reformierakond)

Pöördumisega ei ole endistest siseministritest ühinenud Andres Anvelt (endine Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige), Ken-Marti Vaher (Isamaa), Marko Pomerants (Isamaa), Jüri Mõis (kuulus Isamaaliitu), Kaido Kama ja Robert Närska (endine EKRE liige).

Postimees avaldab pöördumise täismahus

Head Mart ja Martin Helme, head Eesti inimesed

Hoolimata erinevatest maailmavaadetest ja poliitilistest valikutest ei saa me siseministritena heaks kiita ühtegi üleskutset, mis on mõistetav massirahutuste õhutamise või õigustamisena. Sõnal on poliitikas tugev jõud. Iga sõna peab tõsiselt kaaluma ja mõistma oma vastutuse suurust.

On raske uskuda, et teie valijad andsid teile mandaadi õhutamaks inimesi korrarikkumistele. Iga poliitik peab teadma, et tema positsioon eeldab küpsust tegudes ja sõnades, mitte hirmutamist ja vägivalla õhutamist, seda kasvõi kaudselt.

Ähvardused tiku viskamisest püssirohutünni ja ühiskondliku plahvatuse tekitamisest, kui praegused konsultatsioonid peaksid nurjuma, ei kuulu Eesti väärtusruumi. Üksteise vastu üles kutsumine on Eesti riiklike ja rahvuslike huvide vastane. See lõhestab, mitte ei liida ühiskonda. Lähiminevikust mäletame veel liiga selgelt, milleni see võib viia, nii füüsiliselt kui ka vaimselt.

Eesti on meile kõigile armas ja kellelgi pole õigust ei sõnas, kirjas ega teos õõnestada rahvuslikku suveräänsust, stabiilsust ja korda, mille oleme ühiselt viimase 30 aasta jooksul ehitanud. Läheme siit kõik koos edasi põhjamaa rahvale omases rahulikus õhkkonnas.

Kalle Laanet

Margus Leivo

Tarmo Loodus

Lagle Parek

Hanno Pevkur

Katri Raik

Märt Rask

Edgar Savisaar

Ain Seppik

Riivo Sinijärv

Olari Taal

Toomas Varek

Helmed eitavad massirahutustega ähvardamist

Mart ja Martin Helme saatsid enne kella 17 meediale pöördumise, milles teatavad, et nad toetavad endiste siseministrite üleskutset hoida Eestis rahvuslikku suveräänsust, stabiilsust ja korda. Helmed leiavad, et siseministrid on oma kriitilise pöördumise saatnud valele adressaadile ja rõhutavad, et kui keegi sai nende raadiosaates öeldud sõnadest valesti aru, siis nende hinnangul peaks hüsteeria üleskütmise lõpetama hoopis poliitilised oponendid.

Pühapäeval eetris olnud raadiosaates «Räägime asjast» lubasid poliitikud Mart ja Martin Helme praeguste koalitsiooniläbirääkimiste luhtumise korral Eestis tänavarahutusi.

«On terve hulk inimesi, kes ütlevad: kas tahate, me tuleme teie toetuseks meelt avaldama,» kõneles EKRE aseesimees Martin Helme. «Me ütleme: ei, praegu pole vaja, see ajab asja ainult kuumemaks. Aga kui süvariigil, meediatööstuskompleksil ja Reformierakonnal õnnestub need koalitsiooniläbirääkimised tuksi keerata, siis need hungveipingide väikesed demonstratsioonid on morsipidu võrreldes sellega, mis meie toetajad tänaval korraldama hakkavad – kui meid lükatakse kõrvale ebaausate võtetega. Marrakeshi miiting riigikogu ees on selle kõrval väike pühapäevane jalutuskäik. Mõelge nüüd natuke järele, kuhu te ajate Eestit.»

Kommentaarid (69)
Copy
Tagasi üles