Briti kohus mõistis kokaiinijahi eestlasest kapteni 30 aastaks vangi (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Suurbritannia Bristoli kuninglik kohus mõistis 1,4-tonnise kokaiinilaadungiga tabatud jahi eestlasest kapteni Richard Musta 30 aastaks vangi.

49-aastane Richard Must sai teisipäeval langetatud kohtuotsusega kokaiinismugeldajate jõugust kõige karmima karistuse, teatas BBC.

Briti kodanikud Nigel Clark (64) ja Dean Waters (59) said kokaiiniäri eest mõlemad 28-aastase vanglakaristuse. 27-aastane Hollandi kodanik Raymond Dijkstra sai 18-aastase ja 21-aastane Läti kodanik Voldemars Gailis 16-aastase vangistuse.

Raymond Dijkstra (vasakul), Voldemars Gailis (keskel) ja Richard Must (paremal).
Raymond Dijkstra (vasakul), Voldemars Gailis (keskel) ja Richard Must (paremal). Foto: National Crime Agency

Kohtunik Martin Picton ütles otsust välja kuulutades, et 1400-kilogrammist kokaiinilaadungit Suurbritanniasse smugeldada üritanud mehed lootsid saada suurt kasumit ja kui nende toodud uimasti oleks jõudnud Briti turule, oleks see tekitanud märkimisväärset sotsiaalset kahju.

Nigel Clark (vasakul) ja Dean Waters (paremal).
Nigel Clark (vasakul) ja Dean Waters (paremal). Foto: National Crime Agency

Briti piirivalve ja politseiüksused pidasid 18-meetrise purjekatamaraani Nomad Briti ranniku lähedal kinni mullu 29. augustil. Jaht oli alustanud oma teekonda augusti alguses Lõuna-Ameerikast Surinamest. Üksused eskortisid jahi Cornwalli Newlyni sadamasse ja pidasid pardal olnud eestlasest kapteni Richard Musta, lätlase Voldemars Gailise ja hollandlase Raymond Dijkstra kinni.

Jahi läbiotsimisel leidsid korravalvurid üle 1400 kilogrammi kokaiini, mille väärtus on 44,9 miljonit naela ehk  51,8 miljonit eurot. Uimasti tänavamüügihind oleks olnud 112 miljonit naela ehk ligi 130 miljonit eurot.

Kokaiini pidid Suurbritannias vastu võtma Nigel Clark ja Dean Waters, kelle politsei pidas kinni kaks päeva pärast jahi kinnipidamist. Purjejaht Nomad kuulub Nigel Clarkile.

Politsei usub, et jahi pardalt leitud kokaiin oli mõeldud turustamiseks Suurbritannias. Tegemist on Briti ajaloo ühe suurema tabatud uimastilaadungiga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles