Briti parlament hääletab täna võimalike Brexiti variantide üle (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti parlament otsib teed ummikust välja.
Briti parlament otsib teed ummikust välja. Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT / EPA / SCANPIX

Briti parlamendis korraldatakse täna rida hääletusi erinevate Brexiti stsenaariumide üle, eesmärgiga lõpetada pikalt kestnud ebaselgus Euroopa Liidust lahkumise kohta.

Kolm aastat pärast seda, kui Ühendkuningriik otsustas Euroopa Liidust lahkuda, ei ole parlamendis endiselt üksmeelt selles, kuidas ja kas üldse blokist lahkuda.

Tänaseks on esitatud üle kümne eelnõu, mille seast teeb parlamendi spiiker John Bercow valiku, millised neist hääletusele lasta.

Kui osa seadusandjaid loodavad leida toetust peaminister Theresa May juba kaks korda tagasilükatud lahkumisleppele, pakuvad teised radikaalsemaid alternatiive nagu leppeta lahkumine või Brexiti tühistamine.

Peamiste variantide seas on Ühendkuningriigi jäämine ELi tolliliitu, mis käiks tõenäoliselt kaasas May lahkumisleppe heakskiitmisega. Seda toetab opositsiooniline Tööpartei, kuid konservatiivid on lubanud tolliliidust lahkuda ja kriitikute sõnul vähendaks see Suurbritannia võimet sõlmida iseseisvalt kaubandusleppeid.

Teine variant on mudel, mis meenutab Euroopa Majandusalal olevat Norrat ja tooks kaasa ühisturul olemise hüved, kuid jätaks Suurbritannia hääleõiguseta selle reeglite koostamisel. Selle järgi peaks London lubama ka kaupade, kapitali, teenuste ja inimeste vaba liikumist liikmesriikide vahel, kuid riik jääks välja tolliliidust.

Kolmas variant on teise Brexiti referendumi korraldamine, kuigi ei ole selgust, mida referendumil täpselt küsitaks. Osa leiboristidest saadikuid on kompromissina välja pakkunud kinnitava avaliku hääletuse kus küsitaks rahva arvamust Brexiti leppe kohta.

Dramaatilisim variant, mille üle Bercow võib anda rahvasaadikutele õiguse hääletada, on Brexiti tühistamine.

Teiste variantide seas on ka blokist leppeta lahkumine 12. aprillil, mille järel saaks Suurbritanniast ELi suhtes kolmas riik ja kaubandus jätkuks Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) reeglite alusel.

Kuivõrd parlament on selle juba ülekaalukalt välistanud, on ebatõenäoline, et Bercow selle uuesti hääletusele paneb.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles