Kaitseväe ühendatud õppeasutuste nimi muutub Kaitseväe Akadeemiaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
KVÜÕA
KVÜÕA Foto: Sille Annuk

Valitsus arutab neljapäevasel istungil ettepanekut nimetada kaitseväe ühendatud õppeasutused Kaitseväe Akadeemiaks.

Valitsus arutab neljapäevasel istungil kaitseministeeriumi ettepanekut muuta kaitseväe põhimääruses kaitseväe ühendatud õppeasutust puudutavaid sätteid ning nimetada õppeasutus ümber Kaitseväe Akadeemiaks, edastas valitsuse pressiesindaja.

Lisaks tehakse põhimääruses teisigi muudatusi, mis puudutavad struktuuriüksuste ülesandeid, volitusi ning koosseisu.

Kaitseväe Akadeemia põhimääruse eelnõu kohaselt muutub kaitseväe ühendatud õppeasutuste (KVÜÕA) nimi Kaitseväe Akadeemiaks ning samuti näeb määruse eelnõu ette muuta kõrgkooli struktuuris vastavalt KVÜÕA nõukogu ettepanekutele.

Eelnõu seletuskiri toob välja, et KVÜÕA struktuuri muutmise teema tõstatati 2016. aasta lõpus ja kajastub õppeasutuse ülema 2017 aastakäsus. Lisaks on erinevad töögrupid õppeasutuse juhtkonna seminaril välja töötanud põhimõttelise lahendi struktuurimudelile. Kavandatavad muudatused on heaks kiidetud KVÜÕA nõunike kogu poolt, samuti on uus struktuurimudel ning KVÜÕA põhimääruse muutmise algatamine heaks kiidetud õppeasutuse nõukogus.

Õppeasutuse ülem kolonel Enno Mõts ütles veebruaris BNSile, et õppeasutus seab struktuurimuutustega kogu õppetegevuse korralduse õppeosakonna alla ning kõrgem sõjakool ja lahingukool moodustavad õppurkorpuse. Teadustegevuse eest vastutab rakendusuuringute osakond, sõja- ja katastroofimeditsiini keskuse funktsioonid säilivad senises mahus, toetades ka õppetööd ja teadustegevust oma valdkonnas. Praeguse üldosakonna ja logistikaosakonna koondame toetusteenuste osakonnana ja liidame selle alla ka õppetoetuse funktsioonid nagu raamatukogu, muuseum, matkekeskus ning väljaõppevahendite keskus.

Eelnõu seletuskiri toob esile, et õppeasutus kannab kaitseväe ühendatud õppeasutuste nime taasloomisest 1988. aastal. Õppeasutus moodustati kaitseväe ühendatud õppeasutuste väljaõppekeskuse ning Eesti Riigikaitse Akadeemia kaitsekolledži baasil.

Seletuskiri nendib, et praegusel nimekujul on mitu puudust. Nii ei ole kõrgem sõjakool ja lahingukool iseseisvad õppeasutused, vaid KVÜÕA üksused, siis on mitmuse kasutamine eksitav. Ka on KVÜÕA nimi kohmakas ning seetõttu pole avalikkus õppeasutuse nime omaks võtnud ning vajab sageli lisaselgitusi. Ka ei väljenda õppeasutuse ingliskeelne nimi (Estonian National Defence College) kõrgkooli identiteeti täpselt. 

Eelnõu seletuskirja kohaselt tuleb nimevahetuse tõttu läbi viia teavituskampaania, et nimevahetust avalikkusele tutvustada. Õppeasutuse nime muutmise ja teavituskampaaniaga kaasnevad kulud kaetakse vajadusel õppeasutuse eelarve sisemise ümberjaotusega, kasvatamata eelarve üldmahtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles