Eesti narkoturule jõudis eelmisel aastal uut tüüpi fentanüül (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljavõte kriminaalasja toimikust, kus usin narkokoer leidis metsapeidikust üles tsüklopropüülfentanüüli.
Väljavõte kriminaalasja toimikust, kus usin narkokoer leidis metsapeidikust üles tsüklopropüülfentanüüli. Foto: Riigiprokuratuur

Riigiprokuratuuri andmetel jõudis eelmisel aastal Eesti narkoturule uut tüüpi fentanüül – tsüklopropüülfentanüül, mis on seni levinud fentanüülivormidest lahjem.

Riigiprokurör Vahur Verte kirjutab täna ilmunud riigiprokuratuuri aastaraamatus, et politsei suutis 2017. aasta hilissuvel panna fentanüüli levikule piiri, kõrvaldades kahe kriminaalmenetluse raames käibest pea kümme kilogrammi fentanüüli.

«Viimase kümne aasta vältel on politsei saatnud igal aastal Eesti Kohtuekspertiisi Instituuti (EKEI) analüüsimiseks väärteo- ja kriminaalmenetluste raames leitud fentanüüle keskmiselt korra päevas. Kuid see trend murdus mullu. Kui veel 2017. aastal kõrvaldati tänavatelt fentanüüle kokku 307 korral, siis eelmisel aastal leiti erinevaid fentanüüle Eesti tänavatelt väärteo- ja kriminaalmenetluste raames pea kolm korda vähem – kokku 122 korral,» märkis riigiprokurör.

Verte nentis, et loodus tühja kohta ei salli ja kõige ohtlikumate fentanüülianaloogide asemel ilmus mullu Eesti turule täiesti uue fentanüülianaloogina tsüklopropüülfentanüül, mida leiti eelmisel aastal esialgsetel andmetel kokku viiekümnel korral kogumahus 276 grammi.

«Kuid paanikaks pole põhjust. Tsüklopropüülfentanüüli näol on tegemist furanüülfentanüülist ja karfentanüülist, ent ka fentanüülist enesest lahjema ainega,» märkis Verte.

Kuivõrd taolisi turuvõnkeid on täheldatud viimase kahe aastakümne vältel varemgi, siis oldi selleks valmis ning Põhja ringkonnaprokuratuur ja Põhja prefektuur keskendusidki mullu eeskätt vabanenud fentanüüliturule trügiva tsüklopropüülfentanüüli suures koguses levitajate tegevuse tõkestamisele.

Nelja kriminaalasja raames peeti kinni neli isikut, kes üritasid tsüklopropüülfentanüüli varustamisega rikastuda, ning tänavatelt kõrvaldati ligi veerand kilo tsüklopropüülfentanüüli: ca 110 grammi tsüklopropüülfentanüüli ebaseaduslikus käitlemises mõisteti mullu süüdi S. Klimov ja lisaks temale jõudsid kohtukulli ette I. Kovaljov, D. Antropov ja R. Kotovitš, kellest igaühele arvati süüks ligi poolesaja grammi sama meelemürgi ebaseaduslik käitlemine.

Väljavõte kriminaalasja toimikust, kus varjatud jälgimise käigus fikseeriti Antropov peitmas suures koguses tsüklopropüülfentanüüli.
Väljavõte kriminaalasja toimikust, kus varjatud jälgimise käigus fikseeriti Antropov peitmas suures koguses tsüklopropüülfentanüüli. Foto: Riigiprokuratuur
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles