Maailmaklassi fotokunst jõuab Tallinna

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Fotografiska Tallinn.
Fotografiska Tallinn. Foto: Salto Arhitektid

Juunis avatakse Tallinnas Stockholmi juurtega rahvusvaheliselt tunnustatud fotokunstikeskus Fotografiska.

Fotografiska Tallinna eesmärk on olla kohtumispaik, kus saavad kokku kunst, hea toit, muusika, disain ja avatud mõtteviis. Koos maailmatasemel fotograafide võrgustikuga on Fotografiska Stockholm korraldanud üle 190 näituse, kus on olnud esindatud nii oma ala tipptegijad nagu Annie Leibovitz, David La Chapelle, Irving Penn, Helmut Newton, Sarah Moon, Nick Brandt ja Andres Serrano kui ka uued tärkavad anded fotokunsti maailmas. Fotografiska on ajalooliselt tegutsenud mõjutajana, mängides ühiskonnas aktiivset rolli ja tõstatades vastuolulisi küsimusi.

«Me kasutame fotokunsti jõudu, et ühendada ühiskonda, luua positiivset mõju ning tõmmata tähelepanu eri teemadele. Fotograafide loomingu kaudu jutustame piltide taga peituvaid lugusid ja avame vaatenurki, mida ei saa eirata, olgu need siis kaunid, valusad, üllatavad või ebamugavad,» selgitas Fotografiska Tallinna tegevjuht Margit Aasmäe.

Fotografiska Tallinna kontseptsioon hõlmab näituste ja ürituste ala, kohvikut, restorani ning disainipoodi. Restorani juhib tippkokk Peeter Pihel, keda tuntakse siinmail kirgliku säästliku toiduvalmistamise eestvedajana. Loodav restoran on kantud «Kestliku naudingu» ideest – kokku on põimitud suurepärased maitseelamused ning jäätmevaba ja ressursihoidlik toiduvalmistamine.

Fotografiska Tallinn asub Telliskivi Loomelinnaku südames hoones, mida senini tunti Punase Maja nime all. Tänaseks on taastamis- ja ehitustööd lõpule jõudnud; järgmisena ootavad ees sisetööd. Hoone projekteeris Salto Arhitektuuribüroo ja interjööri teostas sisearhitekt Toomas Korb.

Erakapitalil põhinev Fotografiska Tallinna asutajate ringi kuuluvad ettevõtjad Margit Aasmäe, Maarja Loorents, Rain Tamm and Peeter Pihel. Esimene Fotografiska avati Stockholmis 2010, asutajateks olid vennad Jan ja Per Broman.

«Me oleme põnevil, et laieneme rahvusvaheliselt ja saame võimaluse inspireerida inimesi mõtlemapaneva fotokunsti kaudu. Telliskivi Loomelinnak saab olema täiuslik kodu järgmise Fotografiska jaoks. Tallinna järel on juba järgmisteks maandumispaikadeks New York ja London,» lausus Fotografiska kaasasutaja Jan Broman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles