EKRE noored tutvusid Austraalia fašismiga (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm päeva pärast rünnakut reklaamis Sinine Äratus oma üritust üsnagi vähelevinud meemiga, mida tavatseb kasutada Brenton Tarrat.
Kolm päeva pärast rünnakut reklaamis Sinine Äratus oma üritust üsnagi vähelevinud meemiga, mida tavatseb kasutada Brenton Tarrat. Foto: Kuvatõmmis

Nädal pärast terrorirünnakut Uus-Meremaal, 22. märtsil toimus EKRE Tartu kontoris põnev üritus: Sinise Äratuse noored korraldasid loenguõhtu, kus rääkisid «Austraalia kultuurist».

Sinise Äratuse konverentsi leht Facebookis ehiti meemiga «australian shitposter», mida kasutab sotsiaalmeedias enda märgina terrorist Tarrant. Tegemist pole just eriti levinud pilapildiga, eelkõige kasutavad seda Austraalia alt-right-kogukonnad ja sedagi pigem mõne aasta eest.

Meem sai kuulsaks just Uus-Meremaa terrorirünnaku järel: see oli Tarranti sotsiaalmeediakontode profiilipilt ning illustratsioon terrorirünnakust ette teada andnud foorumipostituse juurde.

Sinise Äratuse üritusel tuli ettekandmisele Austraalia natsionalismi ja kohalike valgenahaliste identiteedi puudutav P. R. Stephenseni essee «Foundations of Culture in Australia». Stephensen oli tuntud Austraalia antisemiit, üks fašismi maaletoojaid.

Miks otsustasid Sinise Äratuse noored nädal pärast Austraalia päritolu paremäärmuslase terrorirünnakut sellise ürituse korraldada ja seda nõnda illustreerida?

Noored kinnitavad, et kindlasti ei ole see üritus kuidagi seotud terrorirünnakuga.

«See oli väga jube, mis Uus-Meremaal toimus. Mõistame selle kindlasti hukka,» ütles üritusel ühe esinejana üles astunud EKRE noor Remi Sebastian Kits.

«Üks meie uus liige oli lihtsalt nimetatud teost äsja lugenud ja ta otsustas selle ettekandega üles astuda. Midagi muud seal polegi,» rääkis ta.

Kits tõdes, et talle tuleb selline seostamine üllatusena ning üritus oli kuu aega ette planeeritud.

Samas näitavad avalikud andmed, et ürituse foto postitati Facebooki kolm päeva pärast terrorirünnakut.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles