Aprilli lõpp toob tee-ehituse hooaja (1)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinn-Tartu maantee Koselt Võõbule neljarajaliseks ehitamine jätkub ka tänavu. 
Tallinn-Tartu maantee Koselt Võõbule neljarajaliseks ehitamine jätkub ka tänavu. Foto: Eero Vabamägi

Aprilli teises pooles alustab maanteeamet üle terve Eesti taas teede hoolduse ja ehitusega. See tähendab, et enam kui 1800 kilomeetril riigiteedel tuleb arvestada pikemat või lühemat aega kestvate liikluskorralduse muudatustega.

Selleaastased teetööd tegi maanteeamet teatavaks eile. Teede ehituseks ja remondiks on arvestatud 179 miljonit eurot, millest 144,6 miljonit tuleb riigi rahakotist ja 28 miljonit eurot Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist. Selle aasta kõige kallima objekti, 19 miljonit maksva Luige-Saku teelõigu ehitab riik aga kahasse Rail Balticuga, kes toetab ehitustöid 6,4 miljoni euro ulatuses. «Rail Baltic hakkab sõitma meie maantee alt läbi,» põhjendas maanteeameti pressiesindaja Ursula Nõu teelõigu rahastuse tagamaid.

Kavas on ka neljarajaliste maanteede ehitus, mida tehakse sel aastal kokku 37 kilomeetri ulatuses. Seal hulgas on näiteks Tallinna-Tartu maanteel Koselt Võõbuni kulgev lõik ning Tallinna-Narva maanteel asuv Rõmeda-Haljala liiklusohtlik teelõik.

Pindamistöid teeb maanteeamet 1157 kilomeetri ulatuses, ja kuigi Nõu sõnul on tegemist lihtsaima ja ajaliselt kõige lühema teetööga, kaasneb liiklejatele sellega kiiruspiirang 30 kilomeetrit tunnis. «Pinnatud tee peab saama mõnda aega rahulikult seista, sest suurel kiirusel lendavad kivid teest välja ja tee kvaliteet langeb,» selgitas Nõu. Inimesed kipuvad aga ikka kiirust ületama ning seetõttu on vaja teid pinnata palju sagedamini. «Eelmisel aastal mõõdeti pinnatud teedel kiirust ja üle 90 protsendi autodest ületas kiirust,» lisas ta.

Lisaks enam kui 1800 kilomeetrile ehitus- ja remonditööle on maanteeametil plaanis remontida 16 silda ning likvideerida 70 liiklusohtlikku kohta. Katte saab 88 kilomeetrit kruusateid.

Teetööd 2019
Teetööd 2019 Foto: Pm
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles