Mart Nutt: piirilepe ja sanktsioonid võivad olla Eesti-Vene presidendi kohtumise teemad (6)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakonna Isamaa poliitik Mart Nutt saates "Otse Postimehest".
Erakonna Isamaa poliitik Mart Nutt saates "Otse Postimehest". Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Piirilepingu ratifitseerimine ja Euroopa Liidu sanktsioonid võivad olla Eesti riigipea Kersti Kaljulaidi ja Venemaa presidendi Vladimir Putini võimaliku kohtumise teemadeks, ütles erakonda Isamaa kuuluv riigikogu endine liige Mart Nutt saates «Otse Postimehest».

«Ma arvan, et sellel kohtumisel tõstatub tingimata Eesti-Vene piirilepingu ratifitseerimise küsimus. Ilmselt ei jätaks Vene pool kasutamata võimalust rääkida sanktsioonidest. Eesti on Euroopa Liidu liikmesriik ja Venemaale on ju kehtestatud sanktsioonid nagu ka vastupidi,» ütles Nutt. «Need teemad, mida Eesti ja Venemaa võiksid arutada, on laias laastus sarnased nende teemadega, mida võiks Venemaaga arutada ükskõik milline teine Euroopa Liidu või NATO liikmesriik,» lisas ta.

Nuti sõnul peab Venemaaga suhtlemisel arvestama, et ajalooliselt suhtleb Venemaa võrdväärselt ennekõike nende riikidega, kes on temaga samas «kaalukategoorias», nagu näiteks Ameerika Ühendriigid või Hiina.

Nutt ütles, et ta ei näe Eesti presidendi eelseisvas visiidis Moskvasse mingeid probleeme.

«Meil on Venemaaga diplomaatilised suhted, meil on Moskvas suursaatkond ja Venemaal on Tallinnas suursaatkond – vormilised suhted on igati korrektsed. Kui presidendi visiidiga seoses üldse tekib mingeid küsimusi, siis need on pigem protokollilised, sest tavapäraselt külastab president mõnda teist riiki siis, kui on saabunud kutse,» sõnas Nutt.

Kreml kinnitas kolmapäeval Vene presidendi Vladimir Putini ja Eesti presidendi Kersti Kaljulaidi kohtumise ettevalmistamist. Ettevalmistuste alustamist kinnitas ajakirjanikele Kremli pressisekretär Dmitri Peskov.

Eesti presidendi kantselei avalikustas märtsi lõpus, et president Kaljulaid on 18. aprillil töövisiidil Moskvas, kus avab renoveeritud ajaloolise Eesti saatkonnahoone.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles