Ruuben Kaalep rassistlikuks peetavast käemärgist: see on hea tuju märk (111)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Ruuben Kaalep ja Uus-Meremaa tulistaja.
Ruuben Kaalep ja Uus-Meremaa tulistaja. Foto: Kollaaž

Täna annavad XIV riigikogu koosseisu liikmed riigikogus ametivande. EKRE liige ja paremusäärmuslusega silma paistnud värske riigikogulane Ruuben Kaalep näites ametivande andmisel sarnast käemärki, mida näitas kohtus ka Uus-Meremaa mošeetulistaja. Tegemist on märgiga, mida paremäärmuslased on hakanud selle mitmeti tõlgendatavuse tõttu kasutama avaliku ruumi trollimiseks. 

Ruuben Kaalep näitas enda ametisse nimetamisel täna riigikogus käemärki, mida peetakse valge rassi ülemvõimu sümboliks. Sama märki, küll allapoole suunatult ja vöökohast allpool näitas kohtus ka Uus-Meremaal 50 inimest mõrvanud terrorist Brenton Tarrant.

Kaalep ise kommenteeris, et tegemist on hea tuju märgiga. Arvestades aga Ruuben Kaalepi tausta ning tihedat suhtlust paremäärmuslastega, on küsitav, mis põhjusel ta peaks avalikult, riigikogu ametivande andmisel demonstreerima sedasi mitmeti tõlgendatavat sümbolit. 

OK käemärgi seostamine valgete ülemvõimu sümbolina algas internetifoorumist 4chan irooniliselt ning enamasti on selle kasutajate eesmärk esile kutsuda nii-öelda liberaalide valusaid reaktsioone. Ilmselt oli ka Kaalepi eesmärk käemärgiga esile kutsuda reaktsioone ehk avalikkust «trollida».

Trollimine seisneb selles, et käemärki sellisel kujul, nagu Kaalep seda näitas, võib alati tõlgendada ka sarnaselt sukeldumises kasutatavatele sümbolitele, et kõik on okei ja hästi.

Kaalep ütleski Postimehele, et tegemist on hea tuju märgiga. Selle märgi paremäärmusliku sümboolikaga sidumine on tema sõnul täiesti meelevaldne. Kaalepilt lisaküsimusi küsida Postimehe ajakirjanik ei saanud, sest EKRE esimees Mart Helme viis ta eemale. 

Martin Helme ei soovinud teemat ka ise kommenteerida, raiudes, et Postimehe näol on tegemist Sputniku-laadse väljaandega.

OK käemärk valge rassi ülemvõimu sümboli kontekstis võiks tähistada inglisekeelset sõnaühendit «white power» ehk valge võim. Käemärki näidates moodustub viimasest kolmest sõrmest W-tähe kujutis, ning tagurpidi vaadates moodustub tervest käemärgist kokku justkui P-tähe kujutis.

Semiootikaharidusega Mihkel Kunnus selgitas oma Facebooki postituses, et märgi tähendus seisneb suhtlusaktis ning tuleb vaadata, kes märki kasutab.

«Nii nagu on täiesti mõttetu vaielda selle üle, kas peanoogutus tähendab TEGELIKULT eitust või jaatust (näiteks Bulgaarias tähedab eitust, Eestis jaatust), on täiesti mõttetu arutleda OK-märgi TEGELIKU tähenduse üle, kui ei vaadata, KES seda kasutab,» selgitas Kunnus.

Ta võttis lühidalt kokku, et kui märki kasutab sukelduja, tähendab see, et kõik on korras, kui seda kasutab tumeveebis 4chan aega veetev paremäärmuslane, siis see on kinnitus valgete ülemvõimu kohta.

«Diplomeeritud semiootikuna kinnitan: see on natsi märk nii kindlasti nagu mingeid märgi tähendusi üldse kindlaks teha saab,» arutles ta.

Kommentaarid (111)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles