Läti ja Leedu president Putiniga kohtuma ei läheks (11)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti president Raimonds Vejonis ja Leedu president Dalia Grybauskaitė.
Läti president Raimonds Vejonis ja Leedu president Dalia Grybauskaitė. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Läti ja Leedu presidendikantseleid kinnitasid Postimehele, et Vene ja Lääne vahelisi suhteid arvestades nemad praegu kõrgetasemelisele visiidile Venemaale ei läheks.

Eesti Vabariigi president Kersti Kaljulaid on Balti riigijuhtide seas esimene, kes pärast 2014. aasta Krimmi okupatsiooni Venemaale visiidile plaanib minna. 

Viimane kord, kui Läti president Venemaal visiidil käis, oli 2010. aastal, mil Läti Vabariigi president oli Valdis Zatlers. Leedu riigipea viimane Venemaa külastus jääb aga veelgi kaugemasse aega. Leedu presidendi kantselei andmetel käis Leedu president viimast korda Venemaal 2001. aastal, kui presidendiametis oli Valdas Adamkus.

Viimati käis Eesti president Venemaal visiidil 2011. aastal, kui president Toomas Hendrik Ilves osales Peterburi Jaani kiriku taaspühitsemisel. Seega pärast seda, kui Venemaa 2014. aastal Krimmi okupeeris, ei ole mitte ükski Balti riigi president Venemaal visiidil käinud.

Kui 18. aprillil Putini ja Kaljulaidi vaheline kohtumine aset leiab, on Eesti president Kersti Kaljulaid esimene Baltimaade riigipea, kes esiteks pärast Ukraina konflikti üldse Venemaale visiidile läheb ning teiseks ka Venemaa presidendiga kõrgetasemeliselt kohtub.

Postimees võttis ühendust Läti ja Leedu presidendikantseleidega, et uurida, kas lõunanaabrite praegused riigipead kaaluksid Venemaale visiidile minekut.

Läti presidendi kantselei pressiesindaja Kristīne Kļaveniece sõnul president Raimonds Vējonisel kõrgetasemelisi visiite Venemaale plaanis ei ole.

«Arvestades Euroopa Liidu sanktsioone, ei kaalu me kõrgetasemelist suhtlust Venemaaga. Kuna aga Läti ja Venemaa on naaberriigid, on mitmeid praktilisi küsimusi, mis vajavad meie tähelepanu. Seetõttu peavad meie ametnikud ja eksperdid regulaarselt ühendust,» selgitas Klaveniece. 

Ka Leedu presidendi kantselei pressiesindaja Živilė Didžgalvienė sõnul president Dalia Grybauskaitė praeguseid suhteid arvestades Venemaale Putiniga kohtuma ei läheks. Täpsemaid põhjusi ta ei avaldanud.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles