Video ja galerii: Raimond Kaljulaid lahkus Keskerakonnast ja osaleb Euroopa parlamendi valimistel (62)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile andis Raimond Kaljulaid koos teiste värskete parlamendiliikmetega riigikogu saalis ametivande. Täna kell 11.40 alanud pressikonverentsil teatas ta, et lahkub Keskerakonnast ning kandideerib üksikkandidaadina Euroopa Parlamenti.

«Eilsed hääletused Riigikogus näitasid, et äärmusparempoolse Eestimaa Konservatiivse Rahvaerakonna ja Keskerakonna koostöö on alanud. Pean EKRE valitsusse kaasamist väga suureks veaks,» teatas Kaljulaid pöördumises ajakirjanikele. Nii ei saa ta jääda valitsuskoalitsiooni, millega ta kuidagi ei nõustu. 

Kaljulaid astus Keskerakonnast ametlikult välja täna ennelõunal, pisut enne pressikonverentsi andmist. Ta jätkab fraktsioonitu saadikuga riigikogus. Samuti kandideerib ta üksikkandidaadina Euroopa parlamendi valimistel. 

«Populistid üle Euroopa töötavad väga aktiivselt Euroopa ühtsuse ja väärtuste vastu. Eesti jaoks on see eksistentsiaalne oht.»

«EKRE ei ole muutunud. Paari viimase nädala jooksul on nad võrrelnud Euroopa Liitu Nõukogude Liiduga, rünnanud naistearste, levitanud vandenõuteooriaid Eesti eriteenistuste ja Euroopa Komisjoni salajasest EKRE vastasest koostööst ning kutsunud üles piirama ajakirjandusvabadust,» märkis Kaljulaid. Tema sõnul on talle antud palju nõu jätkata Keskerakonnas, aga olla samas nagu veidi opositsioonis. «Saadik saab kuuluda ainult ühte, kas koalitsiooni või opositsiooni,» ütles ta.

Kaljulaidi sõnul on ta olnud Keskerakonna liige 2001. aastast peale ning otsus lahkuda polnud kerge. Ta loodab, et see saadab erakonnale sõnumi, et midagi on väga valesti. «Kui inimene, kes on ligi 20 aastat panustanud erakonda nüüd ütleb, et sellesse paati ta kuidagi ei saa astuda, siis see näitab, et midagi on väga valesti,» selgitas Kaljulaid pressikonverentsi järel Postimehele. 

Kaljulaid teavitas Jüri Ratast erakonnast lahkumise soovist eile õhtul. «Meil on pikk ajalugu ja lihtne see vestlus ei olnud,» ütles ta.

«Keskerakonnast on ka varem mindud»

«Ma arvan, et Jüri Ratas, Kadri Simson ja teised on neid minemisi näinud. Tuletame meelde näiteks Sven Mikserit: kui nad tagantjärele mõtlevad, kummal siis õigus oli, kas [Edgar – A.P.] Savisaarel või Mikseril?»

Ajakirjaniku küsimusele, kas teda on juba mõnda erakonda kutsutud vastas ta eitavalt. 

«Otseselt kutsutud ei ole, aga loomulikult on praegu aeg, kui poliitikud omavahel räägivad. Aga kui oled ikka 18 aastat ühes püsisuhtes olnud, siis ehk on õige aeg võtta väike paus ja elada üksinda,» kommenteeris ta.

Lisaks spekulatsioonidele Reformierakonnaga liitumisest on räägitud ka astumisest sotsiaaldemokraatide ridadesse. «Ma ei pea ennast sotsiaaldemokraadiks. Nad on minu jaoks nõks liiga vasakul. Ma olen ikkagi küllalt tsentristliku maailmavaatega inimene, minu jaoks oleks väga keeruline kujutada ennast sotside ridades,» selgitas Kaljulaid. 

Sellega lükkas ta ka ümber jutud, nagu nähtaks teda pikemas plaanis sotsiaaldemokraatide esimehena. «Ei ole mina järgmine sotside esimees. Keskerakond on neile annetanud Sven Mikseri omal ajal ja ma arvan, et sotsiaaldemokraadid on Keskerakonnast esimehi juba küllalt saanud. Ei, sellist plaani ei ole,» lükkas Kaljulaid ümber. Küsimusele Reformierakonnaga liitumisest vastas Kaljulaid, et ta ei mõtle selle peale praegu. Samuti lükkas ta ümber jutu, nagu oleks ta plaan olnud Keskerakonna esimeheks saada. «Nüüd ei ole ma enam Keskerakonna liige, nii et järgmisel kongressil ma kindlasti esimeheks kandideerida ei saa.»

Kui Kaljulaid Euroopa parlamenti valituks ei peaks osutuma, ei pelga ta riigikogus aknaaluseks saada, kellel kuuldavasti suurem mõjuvõim puudub. «Akna all ongi hea istuda, seal on palju loomulikku päikesevalgust. Olen valitud riigikogusse ja tahan raudselt seal panustada,» ütles ta.

Eesti 200 võimalusele Euroopa parlamendi valimistel läbi lüüa ta ei usu, kuna tema hinnangul pärast riigikogustki välja jäämist neil keeruline inimestele oma ideesid tõestada.

Võimuliidule pikka pidu ei ennusta 

«Üks minu kolleeg riigikogus, kelle nime ma ei nimeta, sest vaevalt ta seda sooviks, ennustas, et eks see valitsus EKREga tuleb üks pikk kriisikoosolek. Arvata võib, et see saab olema külalt keeruline aeg nii nende jaoks, kes on Toompeal kui ka nende jaoks, kes vaatavad Toompeal toimuvat kodus televiisorist või loevad ajalehti. See tekitab suuri pingeid,» märkis Kaljulaid. 

Nii on ta kindel, et Keskerakonna, EKRE ja Isamaa võimuliit laguneb enne nelja aastat päris kindlasti. «See on valitsus, kelle puhul pigem loeksin kahjusid kokku päevades kui aastates. Kui üks selle valitsuse osapooli suudab põhimõtteliselt iga nädal tekitada kolm-neli sellist teemat, mis Eesti ühiskonda lõhuvad, siis ma arvan, et mida kiiremini tullakse mõistusele, seda parem,» sõnas Kaljulaid.

Kas Kaljulaid usub, et suudab üksinda midagi muuta? «Kindlasti!» «Ma usun oma võimesse hakkama saada ka sellisel juhul, kui minu poliitiline karjäär raugeb ja inimesed ei tule kaasa ja mingil põhjusel ei ole enam edukas. Samal ajal olen poliitikas näidanud, et ma oskan seda asja teha. Kui mina ka ei julge öelda, et sõbrad, see on põhimõtteliselt vastuvõetamatu, siis on ikka jama.» 

Kui palju on veel neid inimesi, kes kaaluvad sarnast käiku, on hetkel raske öelda. 

Ta meenutas, kuidas paremäärmuslaste kohta on loodetud, et valitsusse jõudes jooksevad nad nn õhust tühjaks. «Kus nad siis jooksevad? Vastupidi.» Siinkohal tõi Kaljulaid paralleeli USA presidendi Donald Trumpiga, kelle kampaania ajal arvati, et presidendiks ta kindlasti kunagi ei saa ning presidendiks saades arvati, et tema ümber on inimesed, kes teda ohjeldavad või aitavad kahju vältida – mõistlikud, täiskasvanud inimesed. «Tänaseks on enamik neist kas minema löödud Valgest Majast või ise ära läinud,» tõi Kaljulaid näiteks. 

«Mõned, kes täna mõtlevad, et Raimond väga targasti ei teinud – eks me näeme veel seda,» sõnas Kaljulaid.  

Karilaid: Kaljulaid lahkub Keskerakonna häältega Reformierakonda rõõmustama

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid sõnas, et Raimond Kaljulaidi lahkumine erakonnast ja fraktsioonist ei tulnud kellelegi üllatusena, kuid selle sammuga on ta petnud nii oma valijaid, endist koduerakonda kui ka iseennast.

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid sõnas, et Kaljulaid peaks arvestama sellega, et ta oli ringkonna esinumber Keskerakonna kandidaadina, kelle kampaaniasse panustas erakond nii raha kui ka aega. «Kuigi ta seda kaldub arvama, olid väga paljud tema hääled toetusavaldus erakonnale ja meie eesmärkidele, mitte temale ainuisikuliselt. Lahkumine päev pärast riigikogu koosseisu tööle asumist näitab kahjuks väga selgelt, et viimaste nädalate jutud põhimõttekindlusest ja eetilisusest on olnud vaid fassaad oma poliitiliste ambitsioonide elluviimiseks,» leidis Karilaid. Ta tõdes, et kuigi seda ei juhtu, tuleks Kaljulaidil üles näidata, et retoorika taga on ka ausad teod ja lahkuda riigikogust.

Ta sõnas, et on kummastav, et Kaljulaid tegi otsuse lahkuda enne, kui on avalikustatud koalitsioonilepe. «Sisuliselt ütles Kaljulaid tänase otsusega, et teda ei huvita, kas ja mil moel saab Keskerakond jätkata peaministrierakonnana tasakaalustatud regionaalarengu, inimeste heaolu kasvu, põllumajanduse arengu või kvaliteetse tervishoiusüsteemi eest seismist. Keskerakonna häältega akna alla minek toob rõõmu vaid Reformierakonnale,» ütles Keskerakonna aseesimees. «Tänase sammuga on ta petnud nii oma valijaid, endist koduerakonda kui ka iseennast,» lõpetas Karilaid.

Kommentaarid (62)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles