Kolhoosiaeg kolib vabaõhumuuseumi (2)

Hanneli Rudi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookuru lauada töötajatele ehitatud maja Räbi külas kolitakse muuseumi.
Sookuru lauada töötajatele ehitatud maja Räbi külas kolitakse muuseumi. Foto: Eesti Vabaõhumuuseum

Kes on enne Eestimaal kahekorruselise silikaatmaja tükkideks saaginud ja teise kohta vedanud? Aga just nii tehakse aprilli keskel Valgamaal asuva kortermajaga, mis hiljem pannakse kokku Tallinna külje all Rocca al Mare vabaõhumuuseumis – pärast seda jõuab muuseum oma väljapanekuga tänapäeva.

«See nelja korteriga silikaatkividest elamu on osa meie külamaastikest ja ajaloost, me ei saa seda maha vaikida,» põhjendas Eesti Vabaõhumuuseumi teadussekretär Maret Tamjärv, miks kolitakse Valgamaalt rehetarede sekka endine kolhoosnike elamu.

Tamjärve sõnul pole mingit põhjust arvata, et korrusmaja rikub ära kaunite rookatustega arhailise külamiljöö. Kolhoosimaja koos selle juurde kuuluva puukuuri-saunaga rajatakse rehielamutest veidi eemale. Aga et kolhoosiolustik oleks võimalikult ehe, tuleb sinna juurde ka bussipeatus, läbi aegade selliste majade juurde kuulunud aiamaad, isegi vanaaegsed elektripostid.

Kahekorruseline telliskivimaja on olnud nii suurte akendega ihaldatud elukoht kui ka külas põlu alla sattunute, elu hammasrataste vahele jäänute peatuspaik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles