Fotod: koge sõitis Lennusadamast Paksu Margareeta juurde

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päeval treilerile tõstetud koge hakkas veidi pärast keskööd Lennusadama juurest liikuma ning kella poole kolme paiku jõudis meremuuseumi üks olulisemaid tulevasi eksponaate Paksu Margareeta juurde.

Laupäeva hommikul tõstetakse koge üle linnamüüri muuseumi hoovi, kuhu ehitatakse spetsiaalne kogehall.

Uskumatult hea manööverdamisvõimega treiler, mida juhtis puldist selle kõrval kõndiv mees, liikus suuremate viperusteta, vaid Kalaranna tänava kurvis tuli kaks liiklusmärki ketaslõikuriga jala pealt maha võtta, sest nendest poleks vraki kaitseks ehitatud raam kuidagi mööda mahtunud. Isegi Põhja puiesteel Energia Avastuskeskuse eest Paksu Margareeta poole pöörates mahtus suur veos arvukate postide vahelt läbi.

Koge kaalub koos transportimiseks mõeldud välise raamiga 27,1 tonni. Kogu see konstruktsioon tõstetakse ühes tükis üle müüri ning seejärel monteeritakse transpordiraam maha.

«Koge aitab muuseumil rääkida ajaloo- ja merendushuvilistele meilt ja mujalt elust keskaegsel laeval ja Tallinna kui suure Hansa linna lugu. Tegemist on Euroopas haruldase leiuga, kuna laev oli väga hästi säilinud ja sellega kaasnes ligi 700 esemelist leidu. Osa neist leidudest paneme ka muuseumisse välja ning teadmist, mida laeva ja esemete uurimine meile tõi, jagame ka mitme digi- ja käed-külge lahendusega,» rääkis meremuuseumi direktor Urmas Dresen.

Koge leiti 2015. aastal Kadriorus Tivoli arenduse kaevetööde käigus. Tegemist on umbes 700aastase laevavrakiga, sest teadlased tegid dendrokronoloogia abil kindlaks, et laeva ehitamiseks kasutatud puud on langetatud umbes 1295. aasta paiku praeguse Põhja-Poola alal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles