Natsisümboolika ei ole endiselt Eestis keelatud (4)

Agaate Antson
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinnas soditi reede öösel kunstiakadeemia juures asuvale kujule haakrist, mis moodustus sõnadest «EKRE».
Tallinnas soditi reede öösel kunstiakadeemia juures asuvale kujule haakrist, mis moodustus sõnadest «EKRE». Foto: Erik Prozes / Postimees

Neljapäeva öösel vastu reedet ilmus Eesti Kunstiakadeemia ees olevale suurele pildiraami taiesele suur EKRE lühenditest moodustatud haakrist. Kohal käisid nii patrullpolitseinikud kui kriminalistid, kuid endiselt on selgusetu, kas tegemist oli rikkumisega või ei. Natsi- ja kommunismisümboolika ei ole Eestis otseselt keelatud.

PPA pressiesindaja Marie Aava kinnitas, et seoses Eesti Kunstiakadeemia juures olevale seinale ilmunud haakristiga on politsei alustanud väärteomenetlust.

«Väärteomenetlust alustasime möödakäija teate peale, keda Kunstiakadeemia soditud sein häiris. Päeva jooksul saime teada, et sinna võib joonistada ja Kunstiakadeemial ei ole etteheited selles osas. Politsei hindab menetluses, kas tegemist on rikkumisega,» ütles Aava.

Kui seina omanik ehk Eesti Kunstiakadeemia oleks olnud seal olevast joonistusest häiritud, siis oleks olnud tegemist selge rikkumisega. EKA esindajate sõnul on aga raam avalik platvorm, kus võib oma ideid väljendada igaüks. Lihtsalt haakristi ilmumine avalikku ruumi justiitsministeeriumi pressiesindaja Kristin Rammuse kinnitusel kuidagi keelatud ei ole.

See ei tähenda, et kommunismi- ja natsisümboolika keelamist arutatud ei oleks. «Ministeerium on seda küsimust aegade jooksul analüüsinud, aga hetkel mingit otsust täiendavate seadusandlike initsiatiivide kohta algatatud ei ole,» ütles Rammus.

Rammuse sõnul puuduvad selliste sümbolite kasutamise kohta eriregulatsioonid, kuid sellest hoolimata reageerib politsei teadetele natsi- või kommunismisümboolika kasutamisest.

«Politsei reageerib sellistele teadetele seetõttu, et teatud sümbolite kasutamise korral võib olla alust arvata, et rikutud on avalikku korda. Avaliku korra rikkumine aga on väärtegu ja raskendavatel asjaoludel kuritegu. Sõltuvalt kontekstist ja teo toimepanija eesmärgist võib tegemist olla ka näiteks vaenu õhutamise või vara kahjustamisega,» selgitas ta.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles