Saare maavalitsus peab sõrulasele hüvitist maksma

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aeg-ajalt tuleb päevavalgele sõjamoona, mida on vaja lõhata.
Aeg-ajalt tuleb päevavalgele sõjamoona, mida on vaja lõhata. Foto: Õhtuleht

Riigikohus rahuldas Saaremaa Torgu vallas elava Virve Sogenbitsi kaebuse maavanema otsuse peale määrata Mõntu plahvatusohtlike esemete hävitamise kohaks ja mõistis maavalitsuselt kohtukulude katteks välja paar tuhat eurot.

Kolm ja pool aastat tagasi, 2008. aasta mais vaidlustas Torgus elav Virve Sogenbits Saare tollase maavanema Toomas Kasemaa korralduse, mille alusel määrati tema kodukoha vahetusse lähedusse koht plahvatusohtlike esemete hävitamiseks, kirjutab Saarte Hääl. Ehkki Tallinna halduskohus tühistas kõnealuse määruse 2010. aasta septembris, jäi see otsus jõustumata, kuna kohtusaaga kestis edasi ja jõudis välja riigikohtusse.

Vaidluse venimise põhjuseid oli kaks. Näiteks oli vaidluse objektiks kohtukulude tasumine. Palju olulisem oli aga see, et Virve Sogenbitsi ja tema õigusnõustajat Mihkel Tuusi ei rahuldanud täies ulatuses kohtu põhjendus, millega Saare maavanema korraldus tühistati. Tuusi sõnul leidsid nad, et hävitamiskohtade määramisele peaks eelnema keskkonnamõjude hindamine.


1. detsembril rahuldas riigikohus Sogenbitsi kaebuse kohtukulude osas ja mõistis Saare maavanemalt kohtukulude katteks ligi 2283 eurot. Samas jättis kõrge kohus vastuseta küsimuse, kas plahvatusohtlike esemete hävitamiskoha määramisele peab ilmtingimata eelnema ka keskkonnamõjude hindamine.

Päästeameti pressiesindaja Ivika Aman ütles Saarte Häälele, et nende ametkond ei ole Virve Sogenbitsi kaebusega Saare maavanema määruse peale otseselt seotud ja mingeid kohustusi päästeametile seega ei kaasne.

Tema sõnul on päästeameti lõhkematerjali hävitamise kord kehtestatud siseministri määrusega, kus on kirjas, et leitud lõhkematerjal, mille vedu hävituskohta on ohtlik, hävitatakse võimalusel kohapeal.

«Veokõlbulik lõhkematerjal toimetatakse aga inimestele ja keskkonnale kõige ohutumasse lõhkamiskohta, mis on määratud vabariigi valitsuse korraldusega,» jätkas ta.

Amani kinnitusel on Mõntu hävituskohtade nimekirjas ja sealsed lõhkamistööd jätkuvad. Päästeameti vastuse taga on asjaolu, et kohtuvaidluse ajal on hävitamiskohtade määramine läinud maavanema käest valitsuse pädevusse ning viimane on Mõntu hävitamiskohaks määranud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles