Veerand miljonit e-häält puuriti loetamatuks (99)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vabariigi valimiskomisjon hävitas eile e-hääletamise süsteemi võtme, millega muutus riigikogu valimistel antud veerand miljonit elektroonilist häält digitaalseks prügiks.

E-häälte hävitamine meenutab veidi kooli tööõpetuse tundi. Valimiskomisjoni laua peale oli asetatud kaks lõikelauda, millel e-hääletamise operaator Indrek Leesi puuris esmalt trellpuuriga läbi üheksa e-hääletuse võtmeosaku kiibid. Seejärel kangutas Leesi tangidega lahti kõvaketta, millel asus e-häälte avamiseks vajalik võti, ja puuris läbi ka selle kiibid.

E-hääletuse süsteemi võtme käivitamine sarnaneb veidi filmidest nähtud tuumanupu aktiveerimisega ehk selleks on tarvis mitut inimest. Süsteemi võti on jagatud üheksaks kiipkaardiks ehk võtmeosakuks, mille said vabariigi valimiskomisjoni seitse liiget ja valimisteenistuse kaks töötajat. Et e-hääletuse süsteemi võtit käivitada, on tarvis korraga vähemalt viit võtmeosakut.

Kommentaarid (99)
Copy
Tagasi üles