Lukas: loominguvabadust ei ohusta küll mitte miski (2)

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas.
Tõnis Lukas. Foto: Kristjan Teedema

Tulevane kultuuriminister Tõnis Lukas (Isamaa) ütles ETV saates «Esimene stuudio», et loominguvabadust ei ohusta tema hinnangul mitte miski.

Saatejuht Anna Pihl viitas saates «Otse Postimehest» intervjuule kirjanik Maarja Kangroga, kes ütles, et ta pole kunagi näinud sellist vastuseisu kultuuriinimeste seas loodavale valitsuskoalitsioonile. Lukase sõnul on ootamatud olukorrad alati vastuseosu toonud ja selles pole midagi erakordset. «Selliseid hetki, kui midagi uut on võõristav näha, et see on kuidagi nii võõras, et tekitab ohutunde, on varem ka olnud,» rääkis Lukas. «Praegu tundub Yana Toom olevat vabadusvõitleja ja Jürgen Ligi viisakuse apostel, aga kunagi kritiseeriti neid ka,» märkis ta.

Lukase hinnangul on poliitikud palju suud pruukinud, samas ei pea ta enda ülesandeks kultuuriinimesi kuidagi rahustada, vaid sellega peaksid tema sõnul tegelema need, kes on inimesi ärritanud. «Ma loodan, et niisugune kultuurne haritud inimeste vaheline suhtlemine saab ühel päeval, kui valimiskampaaniad läbi on, ka poliitikute pärisosaks,» ütles Lukas ja lisas, et ta arvab, et inimesed rahunevad peagi ja ka sõnapruuk maheneb.

Küsimusele, mis saab kultuuriasutustest, mis ei jaga konservatiivset maailmavaadet, vastas Lukas, et kultuuriasutused teevad oma tööd ja kultuuriasutustel polegi maailmavaadet. Lukas ütles saates, et tähtis on anda kultuuri valdkonnas töötavatele inimestele loominguvabadus. «Loominguvabadus teebki kultuuri igapäeva osaks ja ma arvan, et loominguvabadust ei ohusta küll mitte miski.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles