Põhja-Korea parlament valis Kim Jong-uni riigiasjade nõukogu juhiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un 4. aprillil ringreisil Samjiyoni maakonnas.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un 4. aprillil ringreisil Samjiyoni maakonnas. Foto: AFP/SCANPIX

Põhja-Korea parlament valis riigi liidri Kim Jong-uni neljapäeval taas riigiasjade nõukogu esimeheks, teatas uudisteagentuur KCNA.

Agentuur ütles, et 14. kõrgem rahvaassamblee (parlament) valis oma esimesel istungil Kim Jong-uni sellele ametikohale «tema väljapaistva ideoloogilise ja teoreetilise tarkuse ning kogenud juhtimise eest».

Kim valiti esmakordselt riigiasjade nõukogu esimeheks 2016. aastal eelmise parlamendikoosseisu ajal.

Põhja-Koreas vahetus ka nominaalne riigipea. Kõrgema rahvaassamblee presiidiumi esimehe Kim Yong-nami asemel, kes oli sellel ametikohal ligi 20 aastat, saab uueks juhiks Choe Ryong-hae. Choe on USA sanktsioonide all seoses väidetavate inimõigusrikkumistega.

91-aastase Kimi asendamine 68-aastase Choega näitab põlvkondade vahetust Põhja-Korea juhtkonnas.

Põhja-Korea peamine tuumaläbirääkija Kim Yong-chol ja teised, kes olid seotud Põhja-Korea ja USA liidrite teise tippkohtumisega veebruaris Vietnamis, valiti samuti riiginõukogu liikmeteks. Sinna ülendati ka välisminister Ri Yong-ho ja asevälisminister Choe Son-hui.

Neljapäeval valis parlament uueks valitsusjuhiks Kim Jae-ryongi, kes vahetab välja Pak Pong-ju.

Veebikülg The North Korea Watch ütles, et Kim Jae-ryong on olnud võimupartei kauaaegne liider ning ta on olnud kõrgetel juhtivatel ja poliitilistel kohtadel tööstuses.

Pak Pong-ju oli peaminister aastatel 2003-2007 ja 2013-2019.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles