Mihkelson Kiievis: tuleb toetada Ukraina püüdlusi EL-i ja NATO-sse

BNS
Copy
Riigikogu liige Marko Mihkelson.
Riigikogu liige Marko Mihkelson. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

NATO Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni juht Marko Mihkelson ütles kõrgetasemelisel Kiievi julgeolekufoorumil esinedes, et ilma Ukraina tugeva iseseisvuspüüdluseta poleks Eesti ja mitmed teised Ida-Euroopa riigid praegu NATO liikmed ning tuleb toetada ka Ukraina püüdlusi Euroopa Liidu (EL) ja NATO suunal. 

Mihkelson rõhutas oma neljapäevases esinemises, et Ukraina rahumeelne, demokraatlik ja samas poliitiliselt kindlameelne otsus lahkuda Vene impeeriumi koosseisust 1991. aastal ning sellele järgnenud vabatahtlik loobumine tuumarelvadest, avas tee paljudele Euroopa rahvastele oma vabaduse ja julgeoleku kindlustamiseks läbi NATO liikmelisuse.

«Ukraina omariikluse taastamine 1991. aastal on oma mõjult võrreldav Berliini müüri langemisega. See tegi võimalikuks Nõukogude impeeriumi lõpliku lagunemise ja Ida-Euroopa rahvaste julgeolekualase enesemääramise,» ütles Mihkelson.

«Nüüd on meie kohus teha kõik selleks, et kaitsta Ukraina püüdlusi saamaks Euroopa Liidu ja NATO liikmeks. See on maraton, kuid ka kõige pikemalt maratonil on finišijoon. Eesti peab koos liitlastega näitama Ukrainale, kus täpselt asub finišijoon,» rääkis Mihkelson.

Koos Mihkelsoniga esinesid julgeolekufoorumi paneelis «Ühendades jõud võitluseks vabaduse eest» Ukraina Rahvusliku Kaitse- ja Julgeolekunõukogu sekretär Oleksandr Turtšõnov, Ukraina kaitseminister Stepan Poltorak ja Leedu kaitseminister Raimundas Karoblis.

Kõrgetasemelise julgeolekufoorumi patrooniks on endine peaminister Arseni Jatsenjuk. Foorumil esinesid Ukraina president Petro Porošenko, peaminister Volodõmõr Groisman, siseminister Arsen Avakov, justiitsminister Pavlo Petrenko, endine peaminister Julia Tõmošenko, äsjane presidendikandidaat Anatoli Grõtsenko ja paljud teised. Foorumit on korraldatud aastast 2007.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles