Kaitsepolitsei andmetel sai Eestist Süüriasse sõdima läinud võitleja surma (4)

Andres Einmann
Copy
Ivan Sazanakov, uue nimega Abdurrahman Azan.
Ivan Sazanakov, uue nimega Abdurrahman Azan. Foto: Facebook

Kaitsepolitsei andmetel sai Eesti päritolu Süüria välisvõitleja Abdurrahman Sazanakov mitu aastat tagasi surma.

Kaitsepolitseiameti peadirektor Arnold Sinisalu ütles täna ameti aastaraamatu tutvustusel, et kapo on 99-protsendilise tõenäosusega kindel Sazanakovi surmas.

«On muidugi võimalus, et käib meie eest peitmine ja varjamine. Me ei saa mõistetavatel põhjustel minna sinna kohapeale jäänuseid välja kaevama ja tema tuvastamiseks DNA proovi võtta. Me enam-vähem teame tema hauakohta, aga kuna see on sõjategevuse piirkond, siis me sinna minna ei saa,» ütles Sinisalu.

Kapo andmetel sai Sazanakov surma paar aastat tagasi ja juhtus see Süüria-Iraagi piiri lähedal.

Kaitsepolitsei andmetel võttis Sazanakov Süüriasse kaasa oma pere – abikaasa ja kaks last. Süürias sündis tema peresse veel kaks last.

Kaitsepolitsei andmetel on Süürias veel Eesti päritolu inimesi, näiteks selliseid, kes on läinud Eestist elama Soome, Rootsi või Saksamaale, abiellunud seal radikaliseerunud moslemiga ja läinud oma abikaasaga Süüriasse.

Sinisalu märkis, et mõnel Süürias elaval Eesti päritolu inimesel on õigus saada Eesti dokumendid, kui nad seda taotleksid, kuna nad on sünnijärgsed Eesti kodanikud. Enamus Süüriasse läinud Eesti päritolu inimesi on kohapealse eluga kohanenud.

Sazanakov on Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti lapsepõlvetuttav

Tallinnast Lasnamäelt pärit Ivan Sazanakov pöördus islamiusku ja võttis endale uueks eesnimeks Abdurrahman. 2013. aastal suundus ta Süüriasse Islamiriigi poole sõdima. Sazanakov kuulus Eestis elades Katleri Taekwondo Klubisse, mille üks liider on olnud eile Tallinna linnapeaks valitud  Mihhail Kõlvart.

Kõlvart rääkis 2015 aastal Postimehele, et nad olid Ivan Sazanakoviga lapsepõlvetuttavad. Kõlvarti sõnul tuli Ivan Sazanakov taekwondo treeningutele 11-aastasena ning nende esmane tutvus pärineb sellest ajast. «Mäletan, et ta oli küllaltki andekas poiss, aga tal ei jätkunud järjepidevust ja 4-5 aasta pärast kadus ta treeningutelt,» meenutas Kõlvart neli aastat tagasi.

Kõlvart suhtles Sazanakoviga eeskätt lapsepõlves ning sellest ajast ei meenu talle, et Sazanakov oleks ilmutanud erilist huvi militarismi või relvade vastu.

2012. aasta paiku tagasi leidis Sazanakov taaskord tee taekwondo treeningutele, kuid mitte enam sportlase, vaid harrastajana. Mees käis vahelduva eduga treeningutel ja võistlustel, kuid kadus uuesti 4-5 kuu pärast. Pärast seda ei ole Kõlvartil temaga kontakti olnud.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles