Telekanal Rossija 1 üritas Eestis Jehoova tunnistajaid kiusata (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telekanal Rossija 1 latse kiusata Jehoova tunnistajaid.
Telekanal Rossija 1 latse kiusata Jehoova tunnistajaid. Foto: Kaitsepolitsei aastaraamat

Kremli mõjutustegevuse arsenali kuulub eri ühiskonnarühmade ahistamine ning sellest on kaitsepolitsei aastaraamatus toodud näiteks Vene telekanali Rossija 1 visiit Eesti Jehoova tunnistajate juurde.

«Kuna Venemaal on Jehoova tunnistajad tagakiusatud ning nende tegevus kuulutatud seadusvastaseks, on paljud neist põgenenud Euroopasse. Kodupublikule peab Kreml vajalikuks ilmestada selle kuulutamise põhjuseid ning seetõttu kajastatakse ja demoniseeritakse Jehoova tunnistajate tegevust aeg-ajalt Venemaa riiklikult kontrollitud meediaruumis. Jehoova tunnistajad olid represseeritud juba Nõukogude Liidus,» kirjutab kaitsepolitsei täna avalikustatud aastaraamatus.

Kapo kinnitusel jätkab Kreml sissetöötatud nõukogudeaegset poliitikat, kus meediatöötajad viivad täpsete võimu juhtnööride järgi ellu vaenulikku mõjutustegevust, et lõhestada ühiskonnarühmi ja luua konflikte.

«Venemaa Föderatsiooni meediakontserni Ülevenemaaline Riiklik Televisiooni- ja Raadiosaadete Ettevõte (VGTRK) kuuluva telekanali Rossija 1 reporterid Jelena Jerofejeva ja Pavel Kostrikov sisenesid Venemaalt Schengeni viisaruumi vastavalt Itaalia ja Prantsuse viisaga Soome kaudu ning tulid sealt laevaga Eestisse. Külastuse eesmärgiks oli teha Jehoova tunnistajaid naeruvääristav ning neisse vaenulikku suhtumist õhutav, sisuliselt usulise tagakiusamise iseloomuga klipp Rossija 1 uudistesaatele Vesti, mis oli eetris 29.11.2018,» märkis kaitsepolitsei.

«Teades oma tegevuse mittevastavust ajakirjanduslikule tavale, varjasid isikud oma reisi tegelikke eesmärke ega soovinud oma tegevusele tõmmata Eesti ametkondade tähelepanu. Kohapeal filmiti Eesti Jehoova tunnistajate Tallinna kesklinna kogudust ja selle liikmeid eraviisiliselt varjatud kaameratega ega tutvustatud ennast kellelegi ajakirjanikuna. Filmitud klippi kasutati Jehoova tunnistajaid kui usurühma naeruvääristavas ning nende suhtes vaenu õhutavas telereportaažis, lisades sinna ka Soomes filmitud samasugused klipid,» selgitas aastaraamat.

Kaitsepolitsei kinnitusel viitab kirjeldatud tegevus isikute diskrimineerimisele usutunnistuse alusel, mis omakorda võib areneda vaenu õhutamiseks ka karistusseadustiku mõttes.

«Siseministeerium kehtestas kõnealustele isikutele viieks aastaks sissesõidukeelu Schengeni viisaruumi, et vältida võimalike kuritegude toimepanekut ning tagada ühiskonna turvalisus,» kirjutas kaitsepolitsei.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles