Raid: venelased pildistavad kabiinis valimissedeleid

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääletussedel tänastel riigiduuma valimistel.
Hääletussedel tänastel riigiduuma valimistel. Foto: Liis Treimann / Postimees

Venemaa riigiduuma valimistel vaatlejaks olev riigikogu liige Juku-Kalle Raid nägi täna pealt, kuidas inimene valimiskabiinis hääletussedelit pildistas. Mitmed inimesed olid talle öelnud, et seda on vaja teha, et ei tuleks probleeme.

«Mulle ütles üks inimene, et kui ta ei vii telefoniga tehtud fotot selle kohta, et ta õigesti valis, tuleb tal probleeme,» rääkis Moskva lähistel Zelenogradis riigiduuma valimisi vaatlev riigikogulane Juku-Kalle Raid. Saadiku sõnul on paljud maininud, et  peavad hääletussedelit pildistama. Ühte sedeli pildistamist aga nägi Raid koos kolleeg Väino Lindega oma silmaga pealt, kui inimene jättis valimiskabiinile kardina ette tõmbamata.

Täna ei tahetud Eesti vaatlejaid hoolimata Venemaa keskvalimiskomisjoni tõendist ühte Zelenogradi valmisjaoskonda sisse lasta, vaid neilt nõuti Ühtse Venemaa luba. «Neil kulus oma veerand tundi asja selgitamiseks, aga sisse me saime,» ütles Raid, kes selle vahejuhtumi ka raportisse kirja pani.

«See oli selline valimisjaoskond, kus ei olnud kandidaatide nimekirja väljas ja minu küsimuse peale öeldi, et Ühtse Venemaa kandidaat on Medvedjev, nagu kuut ülejäänud parteid ei olekski olemas.»

Muudest rikkumistest rääkides ütles Raid, et Venemaal on väga tavaline, kui mitmekesi minnakse ühte kabiini. Paljud ei tõmba valimiskabiinis olles ka kardinaid ette. «Inimesed täidavad oma sedeleid aknalaudadel, aga see on tavaline vene korralagedus,» sõnas saadik.

Raidi sõnul pole üheski seni külastatud valimisjaoskonnas olnud opositsioonierakonna vaatlejaid ehkki teoreetiliselt peaks. On ainult Ühtse Venemaa esindajad ja kahes olid ka kompartei vaatlejad. «Kui ma küsisin, kus teised on, siis öeldi, et milleks neid registreerida,» rääkis Raid ja lisas, et pärast öeldi talle, et ega keegi pole soovi ka avaldanud.

Valijates rääkides ütles Raid, et alla 30-aastaseid valijaid tema Zelenogradis kohanud ei ole. Mehe sõnul uuris ta ühelt vanemalt mehelt, kelle poolt tema ja ta sõbrad hääletavad ning mees rääkis talle vastuseks anekdoodi. «90 protsenti kõikidest Venemaa inimestest teab, kes võidab, aga mitte ükski neist 90 protsendist ei hääleta Ühtse Venemaa poolt.»

Kui varem on meedias juttu olnud, et vaatlejaid püütakse kuidagi meelitada, siis Raidi kogemus seda ei kinnita. «Ei taha väga paranoiline olla, aga vaatlemine ei ole see, mis neile meeldiks. Meie tõenditest tehakse koopiaid, ei taheta sisse lasta ja kui sisse saame, siis pannakse kaks miilitsat sappa.»

Zelenogradi valimisjaoskonnad on aga varustatud rääkivate valimiskastidega. «Kui lähed juurde, siis ta tervitab sind ja ütleb lennujaamadispetšeri häälega, et lase sisse. Kui oled ära hääletanud, siis ta tänab viisakalt, et sooritasid valiku Venemaa tuleviku nimel,» kirjeldas Raid. Valmissedelit sisse lastes aga näitab kasti küljes olev tabloo, mitu inimest on varem hääletanud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles