Lauri Leesi: minu generatsiooni inimesed sellesse kirikusse enam siseneda siin ilmas ei saa (2)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Leesi.
Lauri Leesi. Foto: Madis Sinivee / EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

Prantsuse lütseumi endise direktori Lauri Leesi sõnul on Jumalaema kiriku põleng kogu inimkonna traagika.

Lauri Leesi rääkis etv saates «Ringvaade,» et juhtunust kuulis ta oma sõbralt ning kohe pärast seda hakkas ka France 2 vaatama. «See on nii suur õnnetus, et seda saab võrrelda ainult kui Tallinnas laululavaga juhtuks midagi või Raekojaga või Moskvas Vassili Blažennõi kirikuga,» tõi ta võrdluseks. «Pariisi Jumalaema kiriku puhul pole tegemist ainult ühe rahvuse või linna traagikaga, vaid kogu inimkonna traagikaga,» ütles Leesi ja lisas, et kõige traagilisem oli talle haritorni kukkumine.

Ta rääkis, et kiriku üks trumpidest on asukoht, mis eristab teda teistest Prantsusmaa kirikutest ja ka see, et Prantsusmaa kõiki vahemaid mõõdetakse Notre-Dame’I kiriku ees oleval väljaku kesksel nullpunktilt.  

Lauri Leesi rääkis, et kunstiteoste restaureerimine ja taastamine võtab aega mitukümmend aastat. «Üks asi on kindel, minu generatsiooni inimesed sellesse kirikusse enam siseneda siin ilmas ei saa,» lausus ta saates «Ringvaade».

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles