Järjekordne IT-alane suutmatus - riigiasutused jäid seaduse täitmisel jänni

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuigi pea kaks aastat tagasi vastuvõetud ja selle aasta algusest kehtima hakanud seadusemuudatus käsib riigiasutustel tagada oma dokumendiregistrile otsejuurdepääs ja ületekstiotsing, jäi enamik asutusi, sh ka seaduse täitmist järgiv andmekaitse inspektsioon sellega jänni.

«On kahetsusväärne, et läbi kogu avaliku sektori ilmnes IT-alane suutmatus seadusest tuleneva ülesande täitmiseks,» teatas andmekaitse inspektsiooni pressiesindaja Elsa Neeme Postimees.ee'le.

Ta nimetas eriti kahetsusväärseks asjaolu, et avaliku teabe järelevalveasutus ehk andmekaitse inspektsioon ise ei suutnud tähtajaks dokumendiregistrit korda saada.

«Meie dokumendiregister nagu paljudel teistel asutustelgi tugineb Postipoisi programmil ning vajalikud täiendused saame kasutusele võtta järgmisel nädalal,» lisas pressiesindaja.

«Seadusemuudatustest tulenevad uuendused on dokumendihaldusprogrammis Postipoiss ja avalikustamise moodulis ADR olemas,» kinnitas MicroLinki juhatuse liige Raigo Raid Postimees.ee'le pressiesindaja vahendusel.

Tema kinnitusel teostab MicroLink praegu kõigil nendega hoolduslepingu sõlminud klientidel vajalikke versiooniuuendusi, ning lähiajal peaks kõigil klientidel töötama juba uus, seadusemuudatusest tuleneva funktsionaalsusega Postipoisi versioon ning ADR moodul. 

Asutused paluvad ajapikendust

Andmekaitse inspektsiooni pressiesindaja sõnul on nende poole pöördunud juba mitmed ametiasutused taotlusega, et järelevalvetegevuses arvestaksime dokumendiregistri kordasaamise hilinemisega.

Kõige pikemat ajapikendust taotles sotsiaalkindlustusamet, kes esitles taotluse 2009. aasta lõpuni.

«Kuna probleem puudutab suuremat osa ametiasutusi, kavatseme lähipäevil kohtuda avaliku sektori IT-poliitika eest vastutava majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga, et leida olukorrale lahendus,» lisas ta.

Riigikogu võttis avaliku teabe seaduse muudatused vastu 24. jaanuaril 2007. aastal ja see jõustus selle aasta algusest.

Muudatused näevad ette avaliku dokumendiregistri kaudu otsejuurdepääsu ja ületekstiotsingu tagamise.

Otsejuurdepääsu võimaldamine tagab suurema võimaluse saada teavet lihtsalt, kiirelt ja ökonoomselt kulutamata selleks teabevajaja ja ametniku aega, kes vajalikku teavet peab välja otsima.

Ületeksti otsingu kasutusele võtmine võimaldab teabe vajajatel vajalikud dokumendid saada ilma teabenõudeid esitamata. Juurdepääsupiirangutega teabe (näiteks isikuandmetega dokumendi) saamisele need nõuded ei laiene.

Eelmise aasta novembrikuus teatas sotsiaalkindlustusamet, et ligikaudu 7000 tööealise puudega inimese sotsiaaltoetuse ja töövõimetuspensioni väljamaksmine viibib ameti arstliku ekspertiisi infosüsteemi täiendamise tõttu.

Sotsiaalminister Maret  Maripuu süüdistas toetusraha kinnihoidmises oma maja IT-inimesi ning pärast seda lahkus omal soovil ametist ministeeriumi info- ja kommunikatsioonitehnoloogia osakonna juhataja Allan Poola.

Eile tegi Maripuu noomituse ka ministeeriumi kantslerile Riho Tapferile ja asekantsler Riho Rahuojale. Tapfer möönis, et probleemid algasid ministeeriumi tegematajätmistest ning tegemist oli juhtimisveaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles