Ahto Lobjakas: president ei tohiks valitsusse lubada antisemiite, rassiste ega homofoobe (18)

Ahto Lobjakas
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahto Lobjakas
Ahto Lobjakas Foto: Eero Vabamaegi/PM/SCANPIX BALTICS

Üle pika aja ja meie saatusele üliolulisel hetkel olgu sisuga täidetud see moraalse majaka ootus, mis iga presidenti saadab. Küsimus pole ei rohkemas ega vähemas kui riigivõimu kaitsmises vaikse ja hiiliva riigipöörde eest, kirjutab kolumnist Ahto Lobjakas.

* Ühe võimaliku tulevase valitsuserakonna juhid on deklaratiivselt lubanud kasutada oma valitsusliikme rolle viisil, mis riivab peale põhiseaduse alusväärtuste ka kohtuvõimu sõltumatust ja universaalseid isikuvabadusi.

* Selliste inimeste pääsu tõkestamine valitsusse oleks kvalitatiivselt erinev pretsedendist, mida üritas president Meri, kes seadis küsimuse alla ühe ministrikandidaadi kompetentsuse.

* Praegu on küsimus vabariigi väärtuste kaitsmises – ja vaid see saab olla põhiseaduse ja põhiseaduslike institutsioonide (nagu seda on president) kõige sügavam mõte.

Kommentaarid (18)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles